ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Konstantakis Milos2 Οινοτουρισμός στις Κυκλάδες

Περιηγούμαστε σε 10 οινοποιεία στις Κυκλάδες και απολαμβάνουμε τα αρώματα της γης τους.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Anhydrous

Το οινοποιείο στην Έξω Γωνιά συνδυάζει τις αρχαίες τεχνικές οινοποίησης με τη σύγχρονη καινοτομία, ενσωματώνοντας στα κρασιά του την άγρια ομορφιά της Σαντορίνης και το ηφαιστειακό terroir της. Από διαδραστικές εμπειρίες οινοτουρισμού μέχρι ιδιωτικά δείπνα, το οινοποιείο αγκαλιάζει την ελληνική φιλοξενία, προσκαλώντας τους λάτρεις του κρασιού να ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά της Σαντορίνης σε κάθε γουλιά.

Οινοποιείο Βασάλτης

Συνδυαστε τα κρασια που δοκιμασατε με ντοπια προϊοντα.

Το οινοποιείο στο Βούρβουλο είναι ένα από τα νεότερα οινοποιεία στο νησί. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός του, άψογα ενταγμένος στο φυσικό περιβάλλον, φιλοξενεί τη διαδικασία παραγωγής και αίθουσες γευσιγνωσίας. Διαθέτει, επίσης, εστιατόριο με in-house chef και εποχικό μενού με τοπικά προϊόντα το οποίο δίνει έμφαση στον τέλειο συνδυασμό φαγητού και κρασιού.

Gavalas

Το οινοποιείο της οικογένειας Γαβαλά Μεγαλοχώρι είναι ένα από τα παλαιότερα της Σαντορίνης. Οι αμπελώνες του φωλιασμένοι στο ηφαιστειακό έδαφος προσφέρουν κρασιά με απαράμιλλο χαρακτήρα, από Ασύρτικο,  Αηδάνι,  Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο, αλλά και τις πιο σπάνιες Κατσανό και Βουδομάτο. Όσοι επισκέπτονται το οινοποιείο στις Κυκλάδες γνωρίζουν από κοντά αυτή την κληρονομιά μέσα από ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στη γραφική αυλή ή στο παλιό κελάρι, υπό την καθοδήγηση των σομελιέ.

ΤΗΝΟΣ

T-Oinos

Αποψη απο τον αμπελωνα του οινοποιειου στις Κυκλαδες

Το εμβληματικό οινοποιείο των Αλέξανδρου Αβατάγγελου και Gérard Margeon στο Φαλατάδο είναι το μεγαλύτερο οινοποιείο του νησιού. Απλώνεται σε 130 στρέμματα αμπελώνων με προοπτική να φτάσουν τα 170 τον επόμενο χρόνο. Το εξωγαλαξιακό terroir με διάσπαρτους γρανιτικούς βράχους μαγεύει τους επισκέπτες, που απολαμβάνουν με όλες τις αισθήσεις τους τις πέντε σπάνιες ετικέτες κρασιών από Ασύρτικο, που καλλιεργείται σε γρανιτένια άμμο, και Μαυροτράγανο, που καλλιεργείται σε σχιστόλιθο. Οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν τον αμπελώνα Φαλατάδου, Clos Stegasta, με τα αρχαία, διατηρητέα πατητήρια, προσφέροντας ένα ταξίδι στην ιστορία της οινοποίησης του νησιού.

Vaptistis

Γευσιγνωσια στο οινοποιειο

Το οινοποιείο του Γιάννη Βαπτιστή Μωραΐτη άνοιξε τις πύλες του το 2018 στη Στενή, με πανοραμική θέα στο απέραντο μπλε του Αιγαίου. Απολαμβάνοντας τις αξιόλογες ετικέτες του οινοποιείου, μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία και την καλλιέργεια του αμπελώνα. Οι γευσιγνωσίες συνοδεύονται από τοπικά κρύα πιάτα, ενώ οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια εναλλακτική ματιά στη διαδικασία παραγωγής.

ΠΑΡΟΣ

Κτήμα Ρούσσος – οινοποιείο Αστέρας

Το οινοποιείo λειτουργεί από το 2018, είναι από τα πιο νέα των Κυκλάδων, και οινοποιεί γηγενείς ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μονεβασιά, Μαύρο και Ασπρο Αηδάνι και Μανδηλαριά. Η επίσκεψη στο οινοποιείο στις Κυκλάδες περιλαμβάνει ξενάγηση στον αμπελώνα και γευσιγνωσία με κρασιά του κτήματος συνοδεία παριανών προϊόντων.

ΜΗΛΟΣ

Οινοποιείο Κωνσταντάκης

Το υποσκαφο οινοποιειο στη Μηλο

Το οινοποιείο του Κώστα Μάλλη ξεκίνησε το 2012 ως υπόσκαφο οινοποιείο, με το σύνολο της διαδικασίας ζύμωσης και εμφιάλωσης να πραγματοποιούνται μέσα σε φυσικές σπηλιές. Μετά την ξενάγηση θα γευτείτε τα ιδιαίτερα κρασιά του σε μια όμορφη αυλή μαζί με τοπικά προϊόντα. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, το οινοποιείο στις Κυκλάδες προσφέρεται για τη επίσκεψη που θα συνδυαστεί με διαμονή στα λιτής αισθητικής δωμάτια που διαθέτει η οικογένεια.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Κτήμα Παλιόμηλος

Ελεγχοντας τα σταφυλια στα αμπελια

Συνδυάζοντας το εξαιρετικό έδαφος και κλίμα του νησιού με καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, καλλιεργείται ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών, όπως Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο, με έμφαση στη βιωσιμότητα. To οινοποιείο στις Κυκλάδες στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα και προσφέρει ξεναγήσεις, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής και συντήρησης, ενώ δοκιμάζουν εξαιρετικά κρασιά και γευστικές γεύσεις.

ΣΕΡΙΦΟΣ

Οινοποιείο Χρυσολωράς

Το οινοποιείο έχει στόχο την αναζωογόνηση της συστηματικής παραγωγής κρασιού στις πλαγιές του νησιού. Ιδρύθηκε το 2015 και οινοποιεί τοπικές κυκλαδίτικες ποικιλίες, όπως τα Σεριφιώτικο, Μανδηλαριά, Μονεμβασιά και το Ασύρτικο, με βιολογικές και ξηροθερμικές μεθόδους καλλιέργειας, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του terroir του νησιού. Αγκαλιάζοντας την οινοποίηση με ελάχιστη παρέμβαση δίνουν προτεραιότητα στα βιολογικά και φυσικά κρασιά, που γίνονται με σχολαστική χειρωνακτική εργασία σε μη αρδευόμενους βιολογικούς αμπελώνες.

ΣΙΚΙΝΟΣ

Οινοποιείο Μάναλη

Στους χωρους του οινοποιειου θα δειτε και παλιο εξοπλισμο.

Το οινοποιείο λειτουργεί από το 2018 με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τιμώντας την αμπελοέσσα γη της Σικίνου, η οποία ονομαζόταν Οινόη στην αρχαιότητα, το οινοποιείο αναβιώνει αμπελώνα με άνυδρες κυκλαδίτικες ποικιλίες. Από την 1η Ιουνίου έως  τέλος Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην κάβα του οινοποιείου με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τη διαδικασία παραγωγής. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο του οινοποιείου «Στροφυλιά», όπου θα απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα συνοδεία εκλεκτών οίνων και ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα