5 μέρη στην Αθήνα όπου η κεραμική συναντά την ζωγραφική

Μοναδικοί σε χαρακτήρα χώροι στην Αθήνα που η κεραμική συναντά την ζωγραφική.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
keramiki-naked-summers Η κεραμική συναντά την ζωγραφική στο Naked Summers.

Διαφορετικά σημεία στην Αθήνα, από ανανεωμένα παλιά συγκροτήματα δικηγορικών γραφείων, πρώην χώροι για επισκευές αυτοκινήτων, μικρά φωτοτυπάδικα, μονοκατοικίες της παλιάς Αθήνας μέχρι πολυτελή καταστήματα με δάπεδο που θυμίζει πισίνα, έχουν μετατραπεί σε στέκια όπου ο πηλός συναντά την ζωγραφική και την σύγχρονη αισθητική.

Αντικείμενα, εργαστήρια και showroom που δεν τα βρίσκουμε με την πρώτη ματιά μέσα στην πόλη ή σε έναν χώρο αλλά που συνήθως, με μια δεύτερη ματιά, κερδίζουν την παράσταση, φτιάχνοντάς μας τη διάθεση, εμπλουτίζοντας τις βόλτες και στολίζοντας τα σπίτια μας.

Εξορμούμε σε πέντε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και βρίσκουμε τα κεραμικά, τα ζωγραφισμένα στο χέρι αντικείμενα, τα workshops της Αθήνας και τους ανθρώπους που συνδυάζουν τις δυό πανάρχαιες τέχνες με μια απόλυτα σημερινή οπτική και προσέγγιση.

Naked Summers

Τα δύο τελευταία χρόνια στα πιο ανηφορικά σημεία της οδού Διδότου έχει δημιουργηθεί μια λιλιπούτεια άτυπη γειτονιά με τα workshops, τα ατελιέ, τα βιβλιoπωλεία και τα μικρά καταστήματα Ελληνών δημιουργών.

Έτσι κάπου ανάμεσα στο φρέσκο βιβλιοπωλείο Κομπραί ο πάνω χώρος του οποίου είναι ζωγραφισμένος στο χέρι από τον γνωστό καλλιτέχνη Sdeviano, τις ζωγραφισμένες πολύχρωμες καρτ ποστάλ και τα ρούχα με κεντήματα στο χέρι στο funky κατάστημα της Little miss Grumpy, βρίσκουμε και το Νaked Summers.

Εδώ, η Χριστίνα Μανδηλάρη, η οποία βρίσκεται πίσω από το brand που, ξεγυμώνει με τρόπο καλλιτέχνικο και καλάισθητο το ελληνικό καλοκαίρι και απλώνει την αιθέρια αίσθηση του σε όλο τον χρόνο, αποτυπώνοντας την ουσία και τον ζωντανό του ερωτισμό σε ρούχα, κεραμικά, prints και αξεσουάρ που μπορούν να”λιάζονται” στο φως κάθε εποχής.

Η θάλασσα, το καλοκαίρι, τα όστρακα, τα μυρωδικά αλλά και μορφές που συχνά μοιάζουν με τις μορφές που έχουν ξεπηδήσει από τους πίνακες μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων ή από τα εξώφυλλα των δίσκων του Χατζιδάκι κοσμούν τα κεραμικά και τις μεταξοτυπίες της με έναν τρόπο λαμπρά λιτό, θυμίζοντας συνεχώς τη θερμότερη εποχή του χρόνου.

Μια εποχή που για την ίδια θυμίζει την απόφαση της να επιστρέψει από το Βερολίνο και να δημιουργήσει το brand Naked Summers στο κέντρο της Αθήνας, μια απόφαση που στηρίζεται στην σκέψη ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνεις αυτό που αγαπάς.

Καθημερινά η Χριστίνα δημιουργεί πια αντικείμενα που θυμίζουν καμβάδες, με οικολογικά υλικά και με μια παραγωγή που γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον, τις μικρές ποσότητες και την δημιουργία αντικειμένων, κατόπιν παραγγελίας. 

Fig

Το ολοκαινουργιο showroom του Fig

Στο 33 της οδού Πραξιτέλους στο κέντρο της Αθήνας, οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε για να απολαύσουμε λιχουδιές, καφέ και κρασί, εμείς και για να γράψουμε και κανένα κείμενο όπως αυτό στο αγαπημένο Anana ή για το Πραξιτέλους bar.

Σε αυτό το μεσοπολεμικό κτίριο η δομή του οποίου μοιάζει με πέταλο και το κέντρο του με εσωτερική αυλή, οι εσωτερικές του σκάλες απλώνονται τριγύρω από ένα ιδιαίτερο ξέφωτο και ξεδιπλώνουν τις πόρτες των γραφείων και των δημιουργικών κυρίως χώρων του κάθε ορόφου που δημιουργούν μια άτυπη γειτονιά. Στο επιστέγασμα η γυάλινη οροφή μέσα από την οποία όλοι μας χαιρόμαστε το φυσικό φως και να χαζεύουμε τον ήλιο.

Στον πρώτο όροφο βρίσκαμε το fig και ενίοτε ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά σκεύη και τα βιολογικά βούτυρα της Έλλης Ξεμαντήλωτου τον χειμώνα. Τα ίδια που μεταφέρει στον προθήκη του μικρού της καφέ στον Αη Στράτη, από που και κατάγεται, το καλοκαίρι.

Πριν λίγες ημέρες όμως μεταφέρθηκε στον τρίτο ορόφο και σε έναν μεγαλύτερο χώρο που έβαψε μαζί με την κόρη της και έφτιαξε με την βοήθεια των ενοίκων, των φίλων που συστεγάζονται στο 33 της Πραξιτέλους.

Εμείς τον επισκευθήκαμε κυριολεκτικά πριν στεγνώσει η μπογιά, χαζέψαμε τη γειτονιά από το κινηματογραφικό πίσω παράθυρο και θυμηθήκαμε ότι ο πηλός και η σύγχρονη όψη της κεραμικής είναι ένας σοβαρός λόγος για να χαμογελάμε.

Rhea Kalo

Aνοίγουμε την σιδερένια εξωτερική αυλόπορτα της παλιάς μονοκατοικίας της Κηφισίας και μπαίνουμε στο ψηλοτάβανο showroom της Rhea Kalo.

Πολλά ζωγραφισμένα στο χέρι κεραμικά αντικείμενα, αλλά και τοίχοι με επαναλαμβανόμενα ζωγραφισμένα στο χέρι μοτίβα όπως πράσινα μικρά κακτάκια και κατακόκκινα φιλιά.

Η έμπνευση της προέρχεται από τη γυναίκα και τη φύση ενώ η ίδια, πριν δημιουργήσει το δικό της brand με κεραμικά αντικείμενα ζούσε στο Λονδίνο. Σήμερα το brand “Rhea Kalo” διαθέτει έναν χώρο με χαρακτήρα που στεγάζει την δημιουργικότητά της ιδρύτριάς του, τους πιο ήπιους ρυθμούς έκφρασης, με μια made to order, sustainable φιλοσοφία.

Οι συνεργασίες με πολλούς ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς συναποτελούν τον πυρήνα του brand όπως και και οι διαχρονικές συνεργασίες με κεραμίστες που βρίσκονται κυρίως στο Μαρούσι. Μια περιοχή όπου υπάρχει παράδοση στην κεραμική λόγω της συγκέντρωσης πολλών κεραμιστών από την Σίφνο που δημιούργησαν στο παρελθόν μικρές βιοτεχνίες και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τα συνήθως τσακισμένα από το αποτύπωμα του χεριού κεραμικά αντικείμενα ζωγραφίζονται στο χέρι όπως τα πιθάρια, τα βάζα, τα πιάτα, οι κούπες και τα αρωματισμένα κεριά και αμπαλάρονται σε όμορφες συσκευασίες από ανακυκλωμένα σεντόνια ξενοδοχείων.

Val Goutsi Workshop

Σε μια άλλη γειτονιά, στο Κουκάκι, υπάρχει και το όμορφο Val Goutsi workshop με κεραμικά αντικείμενα αποκλειστικά σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι.

Λουλούδια, χρωματιστοί κύβοι, αστέρια, λεμόνια, μπλε μάτια, ροδάκινα και βότανα. Η έμπνευση της Βάλιας δεν έχει τελειωμό αλλά συνενωνεί κάπως ανεπιτήδευτα και ταυτόχρονα απροκάλυπτα και με θέρμη το χθες και το σήμερα της κεραμικής.

Και μας κάνει να χαζεύουμε για ώρα τη γλυκιά του βιτρίνα.

Ancient Greek Sandals

Αλλά και στο flagship store του ελληνικού brand Ancient Greek Sandals που ειδικεύεται στα δερμάτινα είδη όπως τα σανδάλια και οι τσάντες, ειδικεύεται στην ελληνική παράδοση και ταξιδέυει αντικείμενα στις κοσμοπολίτικες αγορές του εξωτερικού, με τρόπο πέρα για πέρα σύγχρονο και αναμφίβολα καλαίσθητο.

Το διώροφο κατάστημα που βρίσκεται απέναντι από την Παλιά Βουλή μοιάζει με εσωτερικό πισίνας και τοπόσημο διακοπών με τα μικρά γαλάζια πλακάκια τα παγκάκια και τα κρεμασμένα φυτά και φιλοξενεί πλέον την συλλογή tablewear του brand που βρίθει από κερμαικά αντικείμενα.

Οι λαϊκές τέχνες και οι παραδοσιακές πρώτες ύλες συναντούν την σύγχρονη έμπνευση σε ζωγραφισμένα κεραμικά αντικείμενα για το σπίτι, σε ζωόμορφες καράφες όπως το ψάρι, η κουκουβάγια και η πάπια που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο από τον Γιώργο Ακαμάτου και τα καραφάκια για ρακί που έχουν επενδυθεί με το χαρακτηριστικό δέρμα που χρησιμοποιεί το brand.

H συλλογή δημιουργήθηκε με τη συμβολή διαφόρων αγγειοπλαστών, τεχνιτών, υαλουργών, καλλιτεχνών, κηροποιών, μιας μοδίστρας και μιας εικονογράφου και τα πιάτα είναι ζωγραφισμένα δια χειρός Ελπίδας Κουρτζή.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου