Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για τους συνταξιούχους στην Ευρώπη

Οι σκανδιναβικές χώρες και στο θέμα της ποιότητας ζωής για συνταξιούχους κρατούν τα σκήπτρα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Roof view of Stroget – the most famous shopping area in Copenhagen full of visitors Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για τους συνταξιούχους στην Ευρώπη |Κοπεγχάγη, Δανία- iStock

Μπορεί η Φινλανδία να φιγουράρει πρώτη στη λίστα της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο, ωστόσο, για τους άνω των 60 ετών, η ευτυχία βρίσκεται αλλού. Η Δανία αποτελεί την καλύτερη χώρα για τους συνταξιούχους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η οποία, για πρώτη φορά κατέταξε τις χώρες ανά ηλικιακή ομάδα. 

Γιατί η Δανία είναι η καλύτερη χώρα για τους συνταξιούχους στην Ευρώπη

Στην πραγματικότητα, τρεις χώρες κυριαρχούν στον παγκόσμιο δείκτη του Mercer CFA Institute από το 2021: η Ισλανδία, η Ολλανδία και η Δανία. Αυτές θεωρείται ότι διαθέτουν το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η Δανία έχει το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η οποία, για πρώτη φορά, κατέταξε τις χώρες ανά ηλικιακή ομάδα.

Η ποιοτητα ζωης στη Δανια βοηθα στην ευτυχια των συνταξιουχων | iStock

Το προσδόκιμο ζωής στη Δανία αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1950 και αναμένεται να φτάσει τα 87 για τις γυναίκες και τα 85 για τους άνδρες τα επόμενα 30 χρόνια, πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Επί του παρόντος, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στη Δανία είναι 65 ετών, αλλά θα αλλάξει σε 68 το 2030.

Κοπεγχαγη, Δανια | iStock

Η Δανία ξοδεύει το 8,1 τοις εκατό του ΑΕΠ της για να χρηματοδοτήσει το καθολικό συνταξιοδοτικό της σύστημα, το οποίο αποτελείται από βασική σύνταξη και συμπληρωματικά. Ωστόσο, ορισμένοι συνταξιούχοι μπορεί επίσης να δικαιούνται «επικουρική σύνταξη, προσωπικό επίδομα, επίδομα υγείας και συμπλήρωμα θέρμανσης», σύμφωνα με ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι στη Δανία δικαιούνται μεγάλες εκπτώσεις στους ναύλους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους  που έχει θεωρηθεί ως η καλύτερη χώρα για τους συνταξιούχους στην Ευρώπη.

Οι σκανδιναβικές χώρες πάντα βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών. Δεύτερη στη λίστα σύμφωνα με την έρευνα, είναι η Φινλανδία και τρίτη η Νορβηγία.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα