Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας: Ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν

Γνωρίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μιας από τις σπουδαιότερες και πιο ισχυρές πόλεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τη Θήβα.

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
DSC06559 Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας αποτελεί ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών αποτελεί πλέον σημαντικό τοπόσημο της πόλης, το οποίο συνδυάζει τόσο στην εικόνα του αλλά και στις χρήσεις του το παρελθόν με το μέλλον της. Η στιβαρή εξωτερικά δομή και όψη του περιβάλλει απόλυτα φιλικούς χώρους στο εσωτερικό, με ιδιαίτερης σημασίας και συγκίνησης τις θέσεις όπου η ανασκαφή αποκαλύπτεται κάτω από τα πόδια του επισκέπτη κατά την περιήγηση. 

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας

Οι συλλογές του αναπτύσσονται σε 18 ενότητες, που διατρέχουν χρονολογικά όλες τις περιόδους κατοίκησης της περιοχής από την παλαιολιθική εποχή έως τα νεότερα χρόνια. Τα 2.700 εκθέματα που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους μας ταξιδεύουν στο παρελθόν της Βοιωτίας και μας δίνουν στοιχεία για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων της χιλιάδες χρόνια πριν. Ανάμεσά τους εντυπωσιάζουν οι Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνα (6ος αιώνας π.Χ.), οι πινακίδες Γραμμικής Β’, που δίνουν πληροφορίες για το κρατίδιο της Θήβας, ευρήματα από το ιερό του Ηρακλή, βυζαντινά ψηφιδωτά, ανατολικοί σφραγιδοκύλινδροι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού από το θηβαϊκό ανάκτορο, οι μυκηναϊκές λάρνακες από την Τανάγρα, αλλά και εντυπωσιακές επιτύμβιες στήλες της κλασικής εποχής από μαύρο λίθο. 

Οι συλλογες του Μουσειου

Η μουσειακή εμπειρία εξελίσσεται κυκλικά σε δύο διαδρομές: μια μεγάλη που περνά από όλες τις αίθουσες, τον προθάλαμο, και τα μέρη της ανασκαφής που αποκαλύπτονται μέσα από τα γυάλινα δάπεδα, και τελειώνει στον κήπο του μουσείου, όπου επίσης εκτίθενται σημαντικά ευρήματα: βάσεις αγαλμάτων, επιτύμβιες στήλες, λέοντες, κ.ά. Στον περιβάλλοντα χώρο δεσπόζει επίσης ο μεσαιωνικός Πύργος Σεντ Ομέρ. 

Τοιχογραφιες | Αρχαιολογικο Μουσειο Θηβων

Η δεύτερη διαδρομή αφορά στους επισκέπτες που δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους και πραγματοποιείται από τον εξώστη, προσφέροντας τη δυνατότητα μιας περιεκτικςή περιήγησης στον χώρο και στα ευρήματα από ψηλά. 

Οι εκπαιδευτικές δράσεις

Το μουσείο πραγματοποιεί ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως ξεναγήσεις σε σχολεία κάθε Τετάρτη, και Μουσειοβαλίτσες. Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές απομακρυσμένων σχολείων να εξοικειωθούν με τις συλλογές των μεγάλων μουσείων της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι βαλίτσες ταξιδεύουν μεταφέροντας αντί- γραφα εκθεμάτων που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Θήβας

Info

Άρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

mthv. gr

Τηλ. 22620-27913,

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη κλειστό, Τετάρτη-Δευτ ρα 08.30-15.30

Είσοδος 6 ευρώ

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα