5 αποδράσεις για αγροτουρισμό

Ο αγροτουρισμός είναι μια αφορμή για να ζήσουμε κάτι που δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να ζήσουμε στην πόλη ή σε ένα κοσμικό νησί. Τόσο «απλά».

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Winery Agrotourism

Όταν λέμε αγροτουρισμός, ουσιαστικά, πρόκειται για διαμονή σε ξενώνες ή άλλους είδους καταλύματα, μέσα σε κτήματα και φάρμες, όπου έχεις την ευκαιρία να μοιραστείς τις καθημερινές δραστηριότητες των ιδιοκτητών και να συμμετέχεις σε εμπειρίες αγροτικής ζωής.

Έτσι, θα έρθεις σε επαφή με τη φύση, το μεγαλείο της, τη σοφή ισορροπία της αλλά και τις δυσκολίες της. Μπορείς να το δεις σαν ένα πρωτότυπο σεμινάριο αυτοβελτίωσης που θα σου δώσει μαθήματα πειθαρχίας, υπομονής και δύναμης. Και πολύ καθαρό αέρα.

Ρωτήσαμε μια ειδικό

Η Νατάσα Περγαντή ανέκαθεν αγαπούσε και αναζητούσε τα αγνά προϊόντα και συγκινούνταν από τις ιστορίες εκείνων που επέµεναν να µένουν στον τόπο τους, να υποστηρίζουν τη γη και να ζουν από την παραγωγή τους. ∆εν είναι τυχαίο πως διατηρεί πάνω από δώδεκα χρόνια το πιο διάσηµο µπακάλικο στα Εξάρχεια.

Οι προτάσεις της

1

Το Αγρόκτηµα είναι ένας όµορφος ξενώνας στους πρόποδες του Πάρνωνα. Όµορφο, φιλόξενο µέρος µε πέτρινα παραδοσιακά κτίσµατα και ζεστά δωµάτια. Στο Αγρόκτηµα θα περάσεις ξέγνοιαστες, χαλαρές µέρες τριγυρνώντας στον οπωρώνα, στις ροδιές και στο µποστάνι µε τα φρέσκα και τριζάτα λαχανικά και µυρωδικά. Γύρω από τον ξενώνα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πεζοπορίες και αναρριχήσεις.

2

Στους ξενώνες και στο Αγρόκτηµα Φάµπρικα στο χωριό Βάµος της Κρήτης, θα γνωρίσεις το νησί καλύτερα, θα µάθεις να φτιάχνεις παραδοσιακές συνταγές, να ζυµώνεις τυρί, να δεις πώς ζουν οι ντόπιοι και να χαθείς στα κτήµατά τους. Υπέροχη ευκαιρία για να γνωρίσεις τα κρητικά βότανα από κοντά, να µάθεις άγνωστες παραδόσεις και να απολαύσεις υπέροχη θέα.

3

Στον Ξενώνα Ελαιώνα στις Ροβιές Ευβοίας όπου θα βρεις έναν µικρό, επίγειο παράδεισο και έναν εκπληκτικό ελαιώνα που καλλιεργείται µε βιολογικές µεθόδους. Ατελείωτες ώρες για περπάτηµα και κολύµπι σε όµορφη παραλία, µάζεµα άγριων χόρτων,αβγά από το κοτέτσι, µαθήµατα αργαλειού και ένας ήσυχος, όµορφος τρόπος ζωής.

4

Στο Αγρόκτηµα Φωκαέων στην Ορεινή Αχαΐα όπου θα µπορείς να απολαύσεις πολλές εµπειρίες αγροτικής ζωής βλέποντας πώς φροντίζουν ένα µποστάνι, να συµβάλεις σε αυτό, να µαζέψεις λαχανικά για το φαγητό του µεσηµεριού, να δεις να µεγαλώνουν τα σύκα, τα µούρα, τα κεράσια, τα σταφύλια, να ταΐσεις τα ζώα ή να συµµετέχεις στο µαγείρεµα παραδοσιακών συνταγών.

5

Στην οργανική Φάρµα Eumelia στη Λακωνία, όπου υπάρχει ένας υπέροχος αρχαίος ελαιώνας, ένας αµπελώνας που φτιάχνονται φυσικά κρασιά, κήπος και εγκαταστάσεις δηµιουργηµένες σύµφωνα µε τη βιοκλιµατική αρχιτεκτονική. Στο Eumelia έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις µοναδικά γεύµατα µε βιολογικές πρώτες ύλες, να κάνεις µαθήµατα µαγειρικής, να µάθεις τα πάντα για την ελιά και να κάνεις testing στα κρασιά του κτήµατος.

+

BONUS TIP: Η βαλίτσα του αγροτουρισµού

Να είσαι εφοδιασµένος µε άνετα ρούχα, παπούτσια µε τα οποία να µπορείς να περπατήσεις στη δουλεµένη γη, ελαφριά υφάσµατα, βιβλία, τετράδια σηµειώσεων και µεγάλα ψάθινα καπέλα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου