ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
9 καλοκαιρινές περιπέτειες στο βουνό

Είναι άλλο πράγμα η ορειβασία και άλλο η αναρρίχηση. Η ορειβασία είναι ένας γενικός όρος που περιλαµβάνει την πεζοπορία, το σκαρφάλωµα στα βράχια, καθώς και την αναρρίχηση. Το σκαρφάλωµα, όµως, στα βράχια και η αναρρίχηση απαιτούν εξάσκηση, τεχνική, σωστό εξοπλισµό και σωστή καθοδήγηση από ειδικό και διαπιστευµένο του χώρου. Το βουνό κρύβει κινδύνους ανά πάσα στιγµή και δεν µπορούµε να ρισκάρουµε µαζί τους. Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί πιο σοβαρά µε την ορειβασία, θα ήταν καλό να απευθυνθεί στον πιο κοντινό του ορειβατικό σύλλογο. Εκεί θα βρει οδηγούς που θα του προτείνουν τα σωστά βήµατα, έτσι ώστε να έχει µια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εξέλιξη στο άθληµα που επέλεξε.

Διαδροµές και καταλύµατα από τον Ανδρέα

Ένα µέρος που αγαπώ πολύ για trekking και ορεινό camping είναι η Βάλια Κάλντα, ο Εθνικός ∆ρυµός της Ηπείρου. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου, γύρω από τα χωριά Βοβούσα, Περιβόλια, Κράνια Γρεβενών και Μηλιά Ιωαννίνων. Πρόκειται για µια περιοχή ξεχωριστής οµορφιάς, ανάµεσα σε ψηλές κορυφές και µε κυρίαρχη παρουσία του παραπόταµου Αρκουδόρεµα, ο οποίος ενώνεται µε τον Αώο. Κοντά στον ποταµό και το χωριό Βοβούσα είναι το Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, στο οποίο µπορεί κάποιος να φιλοξενηθεί. Η πιο κοντινή πόλη είναι το Μέτσοβο, που διακρίνεται και αυτό για το κάλλος του.

Δεύτερος αγαπηµένος προορισµός είναι η Τύµφη, το βουνό του Ζαγορίου που βρίσκεται ανάµεσα στον Αώο και τον Βοϊδοµάτη. Η Τύµφη έχει πολλές ψηλές κορυφές και οροπέδια µε λίµνες που αξίζει κάποιος να περπατήσει και να γνωρίσει από κοντά. Για τους τολµηρούς, προτείνω την υπαίθρια κατασκήνωση. Ξεκινώντας από το Μικρό Πάπιγκο και µε τρεις ώρες πεζοπορία, µπορείτε να φτάσετε στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου προσφέρεται φαγητό και διαµονή τους καλοκαιρινούς µήνες. Από το καταφύγιο αν περπατήσετε άλλη µιάµιση ώρα θα βρεθείτε στη διάσηµη ∆ρακόλιµνη, όπου θα δείτε αγριόγιδα και αλπικούς τρίτωνες.

Ένα ακόµη βουνό που απευθύνεται σε όλους όσοι θα ήθελαν να κάνουν ανάλογες εξορµήσεις είναι ο Όλυµπος. Ακόµη κι αν είσαι αρχάριος, δεν γίνεται να µην ευχαριστηθείς κάνοντας trekking δίπλα στον ποταµό Ενιπέα. Θα ξεκινήσετε από το Λιτόχωρο και θα φτάσετε µέχρι τη θέση Πριόνια, όπου υπάρχουν χώροι αναψυχής και ξεκινούν τα µονοπάτια για της ψηλότερες κορυφές. Ανάλογα µε τις ικανότητες και την εµπειρία που έχει ο καθένας, θα επιλέξει αν θα συνεχίσει. Στην περιοχή υπάρχουν δύο καταφύγια.

Ανάµεσα στα Βαρδούσια και στον Παρνασσό, υπάρχει η πανέµορφη Γκιώνα της Στερεάς Ελλάδας που δίνει πολλές ευκαιρίες για περπάτηµα και αναρρίχηση. Κατασκηνώστε στη Βαθιά Λάκα, ένα οροπέδιο στο οποίο θα βρείτε πηγή ή µείνετε λίγο πιο κάτω, στο χωριό Καλοσκοπή.

Η Πελοπόννησος προσφέρει, επίσης, µεγάλες συγκινήσεις τόσο σε περιπατητές όσο και σε αναρριχητές. Ένα από τα αγαπηµένα µου µέρη είναι το Πολυλίµνιο, κοντά στα χωριά Χαραυγή, Καζάρµα και Γιάλοβα. Η διαδροµή είναι κατάλληλη ακόµη και για αρχάριους. Περπατήστε στην πανέµορφη φύση και µη σταµατήσετε µόλις βρείτε τους καταρράκτες, καθώς πιο πάνω υπάρχει η Μαυρόλιµνη. Για διαµονή µπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα παραλιακά καταλύµατα της ευρύτερης περιοχής.

Προτείνω τον Ταΰγετο για µυηµένους στο σπορ. Μπορούν να διανυκτερεύσουν στο οµώνυµο καταφύγιο ώστε να µπορέσουν την αυγή να ανέβουν προς την κορυφή και που δηµιουργεί η σκιά του βουνού, όταν πέφτει πάνω του ο πρωινός ήλιος. Εναλλακτικά, υπάρχουν επιλογές διαµονής στο Ξηροκάµπι.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο το Κυπαρίσσι είναι ένας δηµοφιλής για ανάλογα σπορ, αλλά κοντά στις παραλίες Φωκιανό και τη Βλυχάδα και θα κάνετε αναρρίχηση στο κοντινό πεδίο και είναι διάσηµο στους αναρριχητές όλου του κόσµου.

BONUS TIP

Δυο προορισµοί που οι περισσότεροι γνωρίζουν για τις παραλίες τους: Η Νότια Κρήτη είναι ένας προορισµός που έχει διατηρήσει τον παρθένο χαρακτήρα της. Αλλά και η Βόρεια Εύβοια έχει µεγάλη εναλλαγή στα τοπία και την επιβλητική ∆ίρφυ, την οποία όλοι θα έπρεπε να ανακαλύψουν.

WHO IS WHO

O Ανδρέας Παπανδρέου είναι χρόνια ορειβάτης. Ξέρει πως η φύση έχει τους δικούς της νόµους και κανόνες και έχει µάθει να τους σέβεται και να τους τιµά.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου