ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Αγαθονήσι: Διακοπές στο ακριτικό διαμάντι των Δωδεκανήσων

Το Αγαθονήσι είναι ένα μικρό νησάκι στο βορειότερο άκρο των Δωδεκανήσων, κοντά στη Σάμο και τους Λειψούς. Στο ανεξερεύνητο νησί, θα νοιώσετε την απόλυτη χαλάρωση, ήσυχες παραλίες, νόστιμο φαγητό και αυθεντική νησιωτική ζωή.

Το Αγαθονήσι και τα γύρω νησάκια ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, μιας και είναι σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη σπάνιων πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.   (Tip: Γι’ αυτό και είναι ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών.)

Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι μόλις 200 και κυρίως συγκεντρωμένοι στους τρεις βασικούς οικισμούς: τον Άγιο Γεώργιο, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Εκτρέφονται περίπου 2800 αιγοπρόβατα και παράγονται εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσικά δεν γίνεται από ένα νησί να λείπει και η αλίευση ως βασική ασχολία. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ασχολούνται και με τον τουρισμό, αφού έχει δημιουργηθεί μια μικρή τουριστική υποδομή με μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων που διαθέτουν περίπου 140 κλίνες.

Το Αγαθονήσι είναι ιδανικό για την απόλυτη χαλάρωση. Φέρτε μαζί μερικά καλά βιβλία για διάβασμα και εφοδιαστείτε με μάσκα και αναπνευστήρα για εξερεύνηση του πλούσιου βυθού. Φυσικά μπορείτε να κάνετε και πεζοπορία αφού το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι εκτός οδικού δικτύου.

Extra:

  • Το Αγαθονήσι βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή, και αυτό είχε συνέπειες για το μικρό νησί στην ιστορία του. Αρχικά, ήταν ένας τόπος για τους εξόριστους κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου και δεχόταν συνεχώς επιθέσεις από πειρατές. Δεν εμφάνισε μια οργανωμένη κοινότητα μέχρι τον 19ο αιώνα.
  • Πώς θα φτάσετε: Το Αγαθονήσι συνδέεται με πλοίο με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου όλο το χρόνο. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο λιμάνι του, τον Άγιο Γεώργιο από τη Σάμο, την Πάτμο, τη Ρόδο και τη Σύμη.
  • Για κολύμπι: Σπηλιά, Γαϊδουραύλακο, Τσαγκάρη, Πόρος
  • Περισσότερες πληροφορίες για το Αγαθονήσι θα βρείτε στο agathonisi.gr.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα