ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Άγιος Στέφανος: Το ξωκλήσι της Σύρου που είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά

Τα ελληνικά νησιά φιλοξενούν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, κάποια από τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Το νησί της Σύρου αποτελεί έναν υπέροχο προορισμό με αρχοντική ομορφιά και ιστορία.

Ένα από τα “must” που πολλοί δε γνωρίζουν είναι το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου, ένα ξεχωριστό – «μυστικό» αξιοθέατο του νησιού που εντυπωσιάζει όσους το επισκέπτονται.

Unsplash

Το μικρό παρεκκλήσι είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά, πάνω στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα το καθολικό εκκλησάκι βρίσκεται στον οικισμό Γαλησσά, νοτιοδυτικά της Σύρου. Ένα μαγευτικό σκηνικό με τα καταγάλανα νερά και το βραχώδες τοπίο να αποτελούν το φόντο για το εκκλησάκι, το οποίο μάλιστα αγκαλιάζεται στην κυριολεξία από τα βράχια. Για το χτίσιμό του χρειάστηκαν μόνο οι δύο εξωτερικοί τοίχοι.

Η λαϊκή παράδοση, θέλει το εκκλησάκι να έχτισε ένας ψαράς από την Γαλησσά. Ο ψαράς κινδυνεύοντας να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα, έκανε τάμα στον Άγιο Στέφανο για να τον σώσει και το έχτισε σε εκείνο το ιδιαίτερο σημείο.

Unsplash

Το ξωκλήσι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, όποτε και το επισκέπτονται ντόπιοι και επισκέπτες από όλο το νησί. Μία στις 19 Αυγούστου και μία στις 26 Δεκεμβρίου. Αν περνάτε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στη Σύρο τον Αύγουστο, αξίζει πραγματικά να το προγραμματίσετε.

Οι τρόποι για να το προσεγγίσει κανείς είναι είτε ακολουθώντας ένα σύντομο μονοπάτι από την παραλία του Γαλησσά, είτε διά θαλάσσης με βάρκα. Ένας μικρός μόλος που έχει δημιουργηθεί επιτρέπει την πρόσβαση από το νερό.

Η θέα στο απέραντο γαλάζιο και η άγρια ομορφιά του τοπίου θα σας χαρίσουν μοναδικές στιγμές και μια ξεχωριστή εμπειρία σας στην κοσμοπολίτισσα των Κυκλάδων.

 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου