ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Άγραφα: Το ορεινό χωριό της Ευρυτανίας που θα σας μαγέψει

Το γραφικό χωριό των Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 880μ. στην πλαγιά του Κουκουρούντζου. Κατά τη διαδρομή σας από το Καρπενήσι, θα σας εντυπωσιάσουν οι επιβλητικές βουνοκορφές, τα φαράγγια, η πλούσια βλάστηση και ο ποταμός Αγραφιώτης.

Τα βουνά των Αγράφων είναι συνδεδεμένα με την ιστορία, τα δημοτικά τραγούδια και τις παραδόσεις. Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας, στις μάχες των Τουρκαλβανών και τη δράση των κλεφτών και αμαρτωλών. Μάλιστα, στα Άγραφα έδρασε επί Τουρκοκρατίας στα προεπαναστατικά χρόνια και ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης. Από τα παλαιότερα κτίρια που σώζονται στην περιοχή είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας, χτισμένες τον 17ο αιώνα.

Άγραφα, Ευρυτανία
Πηγή: Unsplash

Αξιοθέατα

Κατά την άφιξή σας στο χωριό, θα δείτε το Νερόμυλο, όπου θα απολαύσετε τη βόλτα σας δίπλα στον Αγραφιώτη ποταμό, θα γεμίσετε καθαρό οξυγόνο και θα απολαύσετε υπέροχο φρέσκο φαγητό στο ταβερνάκι του χωριού. Θα θαυμάσετε τον Αγραφιώτη ποταμό από ψηλά, στο μονότοξο πέτρινο Γεφύρι, που είναι χτισμένο από το 1600. Στον ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, δεσπόζει το άγαλμα του ήρωα του 1821, Αντώνη Κατσαντώνη. Αξίζει επίσης, να δείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η οποία χτίστηκε το 1898 πρώτη φορά αλλά κάηκε το 1954.

Άγραφα, Ευρυτανία
Πηγή: Unsplash

Πεζοπορία

Για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων, τα Άγραφα αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το μονοπάτι Ε4 και να καταλήξετε στο μαγευτικό φαράγγι του Αγραφιώτη, που ανήκει στο δίκτυο  NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή. Για τους πιο έμπειρους ορειβάτες, υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορείτε να ανακαλύψετε. Highlight: Μπορείτε να ακολουθήσετε την πορεία που ακολούθησε ο Κατσαντώνης.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»