ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Αλιστράτη: Τα μοναδικά αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού

Ο παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Σερρών, είναι χτισμένος στις κορυφές του Μενοικίου όρους σε μια μαγευτική τοποθεσία μέσα στη φύση. Πρόκειται για μια κωμόπολη των νεότερων χρόνων, αν και αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου πολίσματος, που αποδεικνύουν την παρουσία ζωής από την αρχαία ως τη ρωμαϊκή εποχή.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα σημαντικά αξιοθέατα που φιλοξενεί. Για το περίφημο σπήλαιο της Αλιστράτης, τον Αγγίτη ποταμό και το φαράγγι του καθώς και τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια.

 

Αγγίτης Ποταμός

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα ποταμού, ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας και εκτείνεται σε μήκος 75 χλμ. Ο ποταμός πηγάζει από τη Δράμα, τα Τενάγη των Φιλίππων. Στο σημείο ένωσης των νερών του ποταμού, ξεκινάει και ο κυρίως ρους του Αγγίτη που αμέσως εισέρχεται στο μαγευτικό ομώνυμο Φαράγγι, το «Βράους» όπως το λένε το ντόπιοι, δίπλα από το διάσημο σπήλαιο της Αλιστράτης. Το φαράγγι σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Παγγαίο και Μενοίκιο.

Έπειτα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για το σπήλαιο της Αλιστράτης, βρέθηκαν σε τρία σημεία του φαραγγιού βραχογραφίες – σχηματισμένες σκαλιστές ζωγραφιές. Οι ζωγραφιές απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους και άλλα αφηρημένα σχήματα.

αλιστράτη, σέρρες
Πηγή: Shutterstock

 

Σπήλαιο Αλιστράτης

Ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης, βρίσκεται στο λόφο του Πετρωτού. Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι μαγευτικός «στολισμένος» με υπερμεγέθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Tο σπήλαιο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Το μήκος των εξερευνημένων διαδρόμων του είναι 3.000 μέτρα περίπου και είναι επισκέψιμο ύστερα από τα έργα τουριστικής αξιοποίησης των κυρίων διαδρόμων του.


Ώρα για caving: Τα σπήλαια από τα οποία θα ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις


 

Δραστηριότητες

Το φαράγγι του Αγγίτη προσφέρεται για rafting, για μικρούς και μεγάλους, καθώς διαθέτει δύο διαδρομές μια για πιο προχωρημένους και μια πιο ήπια για αρχάριους. Πολλοί λάτρεις της φύσης και των σπορ, επιλέγουν να διασχίσουν με κανό το φαράγγι. Στο τέλος μάλιστα, θα δείτε και την πέτρινη γέφυρα. Επίσης, στην περιοχή, μπορείτε να απολαύσετε ορεινή πεζοπορία και ποδηλασία στο καταπράσινο φυσικό τοπίο.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου