ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Άμφισσα: Ανακαλύψτε την ιστορία και τα αξιοθέατα της πόλης

Η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας διατηρεί αναλλοίωτη την ταυτότητα και την ομορφιά της. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία της πόλης. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ονομασία της Άμφισσας προέρχεται από το ρήμα “αμφιέννυμι” που σημαίνει περιβάλλω, επειδή η πόλη περιβάλλεται από τα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Άμφισσα φέρει το όνομα της ερωμένης του θεού Απόλλωνα, κόρη του Μάκαρου.

 

Ιστορία

Η πόλη έχει πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα, όπου αποτελούσε ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Το 338 π.Χ η πόλη καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Αργότερα, οι Φράγκοι την μετονόμασαν σε Σάλωνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Άμφισσα υπήρξε η πρώτη πόλη της Ρούμελης που επαναστάτησε στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, με πρωταγωνιστές σπουδαίους ήρωες, όπως τον Αθανάσιο Διάκο και τον Μακρυγιάννη.

 

άμφισσα
Πηγή: Shutterstock

 

Αξιοθέατα

  • Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Άμφισσας είναι το ιστορικό Κάστρο των Σαλώνων, που δεσπόζει σε βραχώδη λόφο – στην αρχαία ακρόπολη της περιοχής. Το κάστρο φιλοξενεί όλη την ιστορία της πόλης, μιας και υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
  • Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο όπου έλαβε χώρα η Πρώτη Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας το 1821.
  • Τις οικίες των οπλαρχηγών Πανουργιά και Δυοβουρνιώτη.
  • Θαυμάστε επίσης το Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και το Βυζαντινό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ένα μνημείο του 11ου αιώνα.

 

Ο Ελαιώνας της Άμφισσας

Ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας σε έκταση, ανήκει στο εντυπωσιακό Δελφικό Τοπίο, προστατευόμενος τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, πολλά εκ των οποίων έχουν ηλικία μεγαλύτερη από έναν αιώνα.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ Αθανάσιος Διάκος: Ένα γραφικό χωριό με ιστορία

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα