ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Αμπελάκια: Γνωρίστε το ιστορικό αρχοντοχώρι της Λάρισας

Το ιστορικό χωριό αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό. Κατά την άφιξή σας, θα παρατηρήσετε ότι η αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με το μαγευτικό φυσικό τοπίο, το καθιστούν πολύ μοναδικό.

Τα Αμπελάκια είναι χτισμένα σε πλαγιά του βουνού Όσσα ( γνωστό και ως Κίσσαβος), στα στενά των Τεμπών. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό οικισμό με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός είναι ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου «Των Ελλήνων οι Κοινότητες».

Τα αρχοντικά

Τα διατηρημένα πετρόχτιστα αρχοντικά κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ταξιδεύουν κάθε επισκέπτη στο χρόνο. Τα πλακόστρωτα καλντερίμια, οι εκκλησίες, τα γεφύρια και οι πέτρινες βρύσες φανερώνουν στοιχεία από την εποχή που το χωριό άκμαζε οικονομικά. Τα Αμπελάκια απέκτησαν μεγάλη φήμη όταν οι κάτοικοί του δημιούργησαν συνεταιρισμό με το όνομα «Συντροφία των Αμπελακίων», η οποία συνέβαλε στην πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Αμπελάκια, Λάρισσα
Πηγή: Shutterstock

Κάποια από τα αρχοντικά που θα ξεχωρίσετε είναι του Γεωργίου Σβαρτς, προέδρου του Συνεταιρισμού, του Ευθύμιου Ευθυμιάδη, του Σωκράτη Σολωμού και της Βάσιας Σολωμού – Ξανθάκη.

 

Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο

Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο του χωριού, που στεγάζεται στο αρχοντικό Μολά και να αντλήσετε εικόνες και ιστορικές γνώσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού. Εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης διαφόρων νοικοκυριών καθώς και ενδυμασίες.


Θεσσαλία: Εκεί που ο χρόνος υφαίνει μια μοναδική ιστορία


Το μαγευτικό φυσικό τοπίο που αγκαλιάζει το χωριό είναι πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλους τους μήνες του χρόνου. Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης, πέρα από την περιήγησή τους στο χωριό, απολαμβάνουν τα μονοπάτια γύρω από το χωριό, με θέα τα Τέμπη.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Πρέσπες: Εξερευνήστε τον υδάτινο παράδεισο της Δυτικής Μακεδονίας


Χειμερινοί προορισμοί για ζευγάρια: Ανακαλύψτε 3 ρομαντικά χωριουδάκια

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»