ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Αναρρίχηση: Τα οφέλη του αθλήματος σε παιδιά & μεγάλους

Ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα για μικρούς και μεγάλους, η αναρρίχηση, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σπουδαία εξέλιξη.

Χάρη στις διάφορες εκφράσεις που έχει, είναι πολύ ξεχωριστό και πλέον προσελκύει πολλούς ανθρώπους, έμπειρους και μη. Μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στα Ολυμπιακά Αθλήματα, μαζί με το surf και το skateboard.

Υπάρχουν πολλά είδη αναρρίχησης, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και την εμπειρία σας.

Φυσικά, η αναρρίχηση γίνεται σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Συνήθως, ο εσωτερικός χώρος προτιμάται για μικρές ηλικίες ή αρχάριους ώστε να αποκτηθεί η κατάλληλη εμπειρία. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση με ασφάλεια και φυσικά υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών.

αναρρίχηση, δραστηριότητες
Πηγή; Unsplash

Τα είδη της αναρρίχησης είναι τα εξής: Ελεύθερη αναρρίχηση – ενδείκνυται σε χαμηλά βράχια -, αναρρίχηση σε βράχο, σε βουνό, σε πάγο με ειδικό εξοπλισμό, σε εσωτερικό χώρο ειδικά σχεδιασμένο και με τη χρήση σχοινιού. Φυσικά το σχοινί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα υπόλοιπα είδη, αλλά για λόγους ασφαλείας και όχι στήριξης.

 

Τα οφέλη της αναρρίχησης

Η αναρρίχηση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο σώμα, το μυαλό και τη διάθεσή μας. Καταρχάς, το συγκεκριμένο άθλημα, γυμνάζει παράλληλα όλους τους μυς του σώματος μας & βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Σκαρφαλώνοντας στον τοίχο ή στο βουνό, χρησιμοποιείς όλους σου τους μυς: τα χέρια και τον κορμό σου για να μετακινηθείς προς τα πάνω και τα πόδια για να δώσεις ώθηση. Λέγεται επίσης, ότι βοηθά στην ομαλή καρδιακή δραστηριότητα και στο έντονο κάψιμο θερμίδων.

αναρρίχηση, δραστηριότητες
Πηγή: Unsplash

Επίσης, είναι ένα σπορ που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση. Σε βοηθά λοιπόν να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις, να ξεφύγεις για λίγο από την απαιτητική καθημερινότητα και παράλληλα να επιτελέσεις ένα στόχο. Ακολουθώντας λοιπόν μια “στρατηγική”, επιτυγχάνεις το στόχο σου, ανεβαίνοντας σιγά σιγά με πλήρη συγκέντρωση και αφοσίωση. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι πολύ βοηθητικό ώστε να μάθουν να συγκεντρώνονται. Και φυσικά η επίτευξη των “στόχων”, συντελεί και στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Συνήθως η αναρρίχηση γίνεται με παρέα – είτε με τον εκπαιδευτή σου, είτε με κάποια ομάδα. Ιδιαίτερα στους εξωτερικούς χώρους, το άθλημα είναι ιδανικό για κοινωνικοποίηση και όχι μόνο. Συγκεκριμένα στην αναρρίχηση με σκοινί, χρειάζεται κάποιον που να σε ασφαλίζει με το σχοινί. Δημιουργούνται λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο, σχέσεις εμπιστοσύνης, αποκτώντας επίσης ένα αίσθημα υπευθυνότητας για κάποιον άλλο.

Και φυσικά, να μην ξεχνάμε ότι στην εξωτερική αναρρίχηση, τα μέρη που μπορείτε να ανακαλύψετε είναι μαγευτικά και η θέα πάντα σας αποζημιώνει.

αναρρίχηση, δραστηριότητες
Πηγή: Unsplash

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Αναρρίχηση: 3 δημοφιλείς προορισμοί για τους λάτρεις του σπορ

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"