ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 16'
Aπόδραση στην αρχόντισσα της Ηπείρου, την Άρτα

Έχοντας πλάι της την άγρια ομορφιά της ηπειρώτικης φύσης, η Άρτα διαθέτει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας, το ηπειρώτικο ορεινό τοπίο, βυζαντινά αξιοθέατα και τοπική γαστρονομία, αποτελώντας έτσι μια ολοκληρωμένη απόδραση.

Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο απ’ όπου περνάει ο ποταμός Άραχθος, ενώ ακριβώς δίπλα της είναι η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και ο Αμβρακικός κόλπος, με την Ήπειρο και φυσικά τα Τζουμέρκα, να αποτελούν το πεδίο έντονων δραστηριοτήτων.


Διακοπές: Ιδέες για ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στα Τζουμέρκα


 

Στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και τους γύρω πεζόδρομους, θα ανακαλύψετε πως η σύγχρονη Άρτα, με τα καταστήματα, τα καφέ και τα ψαγμένα μέρη συνάντησης των ντόπιων νέων ή των φοιτητών που ζουν και σπουδάζουν εκεί, είναι ένα μία ζωντανή πόλη που αγνοούσατε.

Όσα δεν χάνει κανένας ταξιδιώτης από την επίσκεψή του στην Άρτα

Ο Πλάτανος του Αλή Πασά

Πρόκειται για έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο με τεράστια κλαδιά, που δεν νοείται επισκέπτης της Άρτας να μη φωτογραφηθεί δίπλα του! Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους κάτω από τη σκιά του, λέγεται ότι καθόταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων. Από το 1976 ο Πλάτανος έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα

Το βυζαντινό κάστρο της Άρτας κτίστηκε στα μέσα του 13ου αι., στα χρόνια του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα (1230-1268). Εδώ βρίσκονταν τα ανάκτορα του ηγεμόνα και η διοικητική έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, του ενός από τα δύο βυζαντινά κράτη που ιδρύθηκαν μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Λατίνους Σταυροφόρους το 1204.


3+1 χωριά για ένα low budget Σαββατοκύριακο τον χειμώνα


To γεφύρι της ‘Αρτας

Φωτό: Shutterstock

Το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, ορόσημο της πόλης πήρε την τελική του μορφή το 1612. Ωστόσο τα θεμέλια του γεφυριού δείχνουν ότι στη θέση αυτή υπήρχε γέφυρα ήδη από τους κλασσικούς ή ελληνιστικούς χρόνους.


Ο θρύλος γύρω από το γεφύρι

: Σύμφωνα με το γνωστό δημοτικό τραγούδι 1300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα. Σύμφωνα λοιπόν με τη λαϊκή παράδοση τελικά ένα πουλάκι με ανθρώπινη φωνή τους γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Έτσι και έγινε με το τραγούδι να τελειώνει με κατάρες που καταλήγουν σε ευχές.


Παναγία των Βλαχερνών

Στο ομώνυμο χωριό και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Άρτας, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης. Η μονή χτίστηκε περίπου το 900, ενώ η εκκλησία μάλλον μεταξύ 870 και 930. Εδώ συνηθιζόταν να θάβονται οι ηγεμόνες της Ηπείρου.

Εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτριας (ή Παρηγορήτισσας)

Η «αρχόντισσα της Άρτας», η εκκλησία της Παρηγορήτισσας βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του λόφου Περάνθης. Θεμελιώθηκε το 1285. Ο σημερινός επιβλητικός ναός εντυπωσιάζει με τις αρχιτεκτονικές του καινοτομίες, τον κεραμικό του διάκοσμο, αλλά και τις μεγάλες του διαστάσεις.

Extreme sports στην Άρτα

  • Canoe kayak στον Άραχθο: Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 135 χλμ. Υπάρχουν διάφορες διαδρομές κατά μήκος του ποταμού που προσφέρονται για Canoe kayak κι όλες έχουν ένα κοινό: προσφέρουν υψηλή αδρεναλίνη σε συνδυασμό με ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
  • Πεζοπορία, ορειβασία με πολλές προτάσεις διαδρομών. Μεταξύ τους μια από τις ωραιότερες της χώρας, το περίφημο μονοπάτι της Βίδρας, μήκους 17 χλμ., πλάι στον Άραχθο. Το μονοπάτι ξεκινάει από τη γέφυρα Τζαρή και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας. Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, με ιστορία 30 ετών και έμπειρα μέλη που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για όλα τα μονοπάτια και τις προτεινόμενες διαδρομές.

Δείτε επίσης:3+1 καταπράσινα μέρη για βόλτα με τα παιδιά


Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου