ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Απόκριες στη Νάουσα: Το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες”

Η ηρωική πόλη της Νάουσας αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Την περίοδο των Αποκριών, η πόλη γεμίζει κόσμο, μουσικές και μεταμφιεσμένους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά γεμίζουν και ντόπιοι και επισκέπτες γιορτάζουν όλοι μαζί.


Απόκριες: Τα δημοφιλέστερα καρναβάλια στην Ελλάδα


Η Αποκριά στη Νάουσα είναι μια γιορτή διαφορετική από τα συνηθισμένα. Πυρήνας της είναι οι «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καρναβάλια. Το τριήμερο της Αποκριάς στη Νάουσα είναι γεμάτο εκδηλώσεις με παραδοσιακό και καρναβαλικό χαρακτήρα.

 

Γενίτσαροι και Μπούλες

Το έθιμο αναβιώνει τις δύο Κυριακές των Αποκριών. Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου, με παραδοσιακές στολές και το μάζεμα του μπουλουκιού. Αργότερα, ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται και στήνουν χορό στην πόλη. Ο κόσμος διασκεδάζει και οι χοροί των Γενίτσαρων συνεχίζονται στους δρόμους. Το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο των μασκών που φορούν. Η «Μπούλα» είναι άνδρας που υποδύεται τη γυναίκα – νύφη με φουστάνι και στολισμένο με λουλούδια πρόσωπο.

Το έθιμο χρονολογείται από το 18ο αιώνα και έχει έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα. Το ντύσιμο, το δρομολόγιο, οι χοροί, η μουσική αναβιώνουν εδώ και αιώνες με συγκεκριμένους κανόνες.

Και φέτος, υπό περιορισμούς, λόγω της πανδημίας

Το παραδοσιακό δρώμενο θα αναβιώσει και φέτος στην αρχοντική πόλη της Νάουσας. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και αυστηρά μέτρα θα πραγματοποιηθεί το έθιμο σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» είναι αυστηρά τελετουργικό, ιστορικό, παραδοσιακό, πολιτιστικό έθιμο, δρώμενο που είναι η ψυχή και το DNA της Ηρωικής πόλης. Έτσι θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, τις δύο Κυριακές της Αποκριάς, 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου 2022.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Τι κάνει τις Απόκριες στην Κοζάνη τόσο ξεχωριστές;

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα