ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 17'
Απρίλιος στην Αθήνα: Η πολιτιστική ατζέντα της πόλης

Η πολιτιστική ατζέντα της Αθήνας για τον Απρίλιο είναι γεμάτη νέες εκθέσεις και δράσεις που θα μας κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον.

Έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» | Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα

Στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022», το Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα φιλοξενεί την έκθεση «Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα».


“Λογοτεχνικό Έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης” με εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό


Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Με σταθμούς τους τόπους που καθόρισαν μια ιδιαίτερη, όσο και μοναδική διαδρομή ζωής, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το έργο και την προσωπικότητα ενός σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος συμμετείχε καθοριστικά στη διαμόρφωση της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ού αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Έκθεση «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821» | Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών

H έκθεση με τίτλο «Ελευθερίας αφηγήσεις, η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821», που εγκαινιάζεται στις 30/3/2022 και θα διαρκέσει έως τις 30/7/2022, παρουσιάζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των στοχαστών της απελευθέρωσης, τις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας και το έργο των Φιλελλήνων, στη μακρά διαδρομή από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827. Τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ενώ το αφήγημα ολοκληρώνεται με αναφορά στις λαϊκές παραδόσεις, τη μουσική και τις φορεσιές που επιβίωσαν έως τα νεότερα χρόνια.


Greekend στην Αθήνα; Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός


Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά μοναδικά έντυπα και έγγραφα από τα αρχεία Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και εκθέματα από τη συλλογή των έργων τέχνης της.

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Έκθεση «Weather Engines» | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση εξερευνά την ποιητική, τις πολιτικές και τις τεχνολογίες του περιβάλλοντος, από τη γη ως τον ουρανό και από το χώμα ως την ατμόσφαιρα.

Από την 1η Απριλίου, στη Στέγη και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο καιρός εισβάλλει με ομιλίες, εργαστήρια, περφόρμανς και μια μεγάλη εικαστική έκθεση με εγκαταστάσεις ήχου και βίντεο, γλυπτά, ταινίες και αντικείμενα τρισδιάστατης εκτύπωσης, με σημείο αναφοράς την κλιματική κρίση, την εκμετάλλευση αλλά και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο Weather Engines της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 1η Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022, ο καιρός έρχεται στο προσκήνιο, προτρέποντάς μας να προβληματιστούμε πάνω στην ποιητική, τις πολιτικές και την τεχνολογία του περιβάλλοντος.

Είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσης. Λεπτομέρειες εδώ.

Έκθεση «Capto Vacui» του Κωνσταντίνου Δρέγου | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το annexM για τις εικαστικές τέχνες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Άννας Καφέτση, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεγάλη έκθεση του Κωνσταντίνου Δρέγου με τίτλο Capto Vacui σε επιμέλεια του Daniel Marzona.

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Μη χάσετε το εμβληματικό έργο “Maman” της Louise Bourgeois στο ΚΠΙΣΝ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το ΚΠΙΣΝ φέρνουν στο ελληνικό κοινό τη διάσημη γιγαντιαία αράχνη. Η διάσημη γιγαντιαία αράχνη της Bourgeois -ένα από τα έργα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή- θα εκτεθεί στον χώρο της Εσπλανάδας του ΚΠΙΣΝ για διάστημα επτά μηνών, από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Νοεμβρίου, με ελεύθερη, ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.

Με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης στον πολιτισμό, η εγκατάσταση στο ΚΠΙΣΝ θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και θα περιλαμβάνει θεατρικές αναγνώσεις, εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και ξεναγήσεις.

Δείτε επίσης:

Greekend στην Αθήνα; Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός


Μαριάννα Λούρμπα: Η εικαστικός που μας συνεπαίρνει με την αισθητική της

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου