ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Άραχθος: Ο ποταμός που διαρρέει τα περισσότερα τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ποταμό, του οποίου η πορεία διασχίζει μοναδικά τοπία, φαράγγια, πεδιάδες και γεφύρια. Έχει συνολικό μήκος 150 χλμ. και είναι ο όγδοος μεγαλύτερος της Ελλάδας. Τον 18ο αιώνα, αποτελούσε φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με σημαντικές μάχες να έχουν καταγραφεί στην περιοχή.


Θεοδώριανα: Εξόρμηση στο χωριό με τους διπλούς καταρράκτες


 

Ο Άραχθος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και συγκεκριμένα την περιοχή του Μετσόβου και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Ο ποταμός είναι γνωστός επειδή περνά και από το ξακουστό γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας, δύο ιστορικά για την περιοχή αξιοθέατα. Το εντυπωσιακό, που ίσως δε γνωρίζατε, είναι ότι στην πραγματικότητα, διαρρέει περισσότερα από 50 γεφύρια της Ηπείρου.


Το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, ορόσημο της πόλης πήρε την τελική του μορφή το 1612. Ωστόσο τα θεμέλια του γεφυριού δείχνουν ότι στη θέση αυτή υπήρχε γέφυρα ήδη από τους κλασσικούς ή ελληνιστικούς χρόνους.


Εντάσσεται επίσης στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Άραχθου, όπου μαζί με τον Ασπροπόταμο αποτελούν τα δύο σημαντικά ποτάμια του Εθνικού Πάρκου.

 

Εξερεύνηση & Δραστηριότητες

Ο ποταμός και το φαράγγι του Άραχθου, χάρη στο γεγονός ότι διαρρέει από πανέμορφα τοπίο της Ηπείρου, αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που αγαπούν τη φύση και την εξερεύνηση. Η πεζοπορία στο στενό φαράγγι θα σας μείνει αξέχαστη. Εξίσου μοναδική εμπειρία είναι το ράφτινγκ στα νερά του. Πρόκειται για μια ήρεμη διαδρομή, κατάλληλη και για αρχάριους.

ράφτινγκ, Άραχθος
Πηγή: Unsplash

Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα, την ερπετοπανίδα και την ιχθυοπανίδα, καθώς φιλοξενεί πολλά σημαντικά είδη. Μάλιστα, ενδείκνυται και για παρατήρηση πουλιών κοντά στις πηγές και στους παραποτάμους.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Βενέτικος ποταμός: Το στολίδι των Γρεβενών

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα