ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Δάσος Λαϊλιάς: Το δάσος και το ορεινό καταφύγιο – μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη

Το δάσος του Λαϊλιά είναι ένα εντυπωσιακό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Βροντούς.

Ένα δάσος που θα σας συναρπάσει

Το δάσος βρίσκεται κοντά στην πόλη των Σερρών και από τη Θεσσαλονίκη προσεγγίζεται μέσα σε μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά. Είναι, λοιπόν, ιδανικό για μια ξεχωριστή απόδραση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η εξόρμηση στο δάσος κατά τους χειμερινούς μήνες θα σας συγκλονίσει αφού μετατρέπεται σε έναν Αλπικό κάτασπρο παράδεισο. H περιοχή, λόγω των καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για περιπάτους, πικ-νικ, αθλητισμό, ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται και για χειμερινά σπορ (σκι) στις χιονοδρομικές πίστες που διαθέτει.

Τα διεθνή περιποιητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6 διέρχονται από τον Λαϊλιά, για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Επομένως, από τη πεζοπορία, το σκι, μέχρι την ορεινή ποδηλασία και την οδήγηση 4χ4 όλοι μπορούν να βρουν κάτι που θα τους εκφράζει σε αυτό το υπέροχο δάσος.

dasos_diakopes3
Πηγή: Unsplash

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Λαϊλιάς προήλθε από την τούρκικη λέξη (γιαϊλιάς ή γιαϊλάς) που σήμαινε την εξοχή, τον τόπο αναψυχής ή παραθερισμού (το δάσος των Σερρών αποτελούσε άλλοτε θέρετρο των Τούρκων).

Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η πλούσια χλωρίδα με εκατοντάδες είδη -ανάμεσά τους αρκετά σπάνια- αλλά και η πανίδα.


Hint:

  • Ένα από τα γραφικά μονοπάτια του Λαϊλιά οδηγεί σε έναν τεράστιο μονόλιθο, το λεγόμενο βράχο της Κατίγκας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εν λόγω νεαρή γυναίκα αυτοκτόνησε επί Τουρκοκρατίας πέφτοντας από τον ομώνυμο βράχο στη βαθιά χαράδρα.
  • Εντός του δάσους του Λαϊλιά, σε υψόμετρο 1.470, υπάρχει ένα ανακηρυγμένο μνημείο της φύσης, ο αποκαλούμενος σφαγνώνας του Λαϊλιά. Πρόκειται για μια βαλτώδη και ελώδη έκταση με σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας, που παρουσιάζει παλαιοβοτανικό ενδιαφέρον!

dasos_diakopes2
Πηγή: Unsplash

Το ορεινό καταφύγιο στην καρδιά του δάσους

Επειδή μετά από μια τέτοια απόδραση είναι δύσκολο να επιστρέψετε πίσω στον αστικό ιστό, μπορείτε να παρατείνετε την παραμονή σας σε αυτό το όμορφο τοπίο, στο καταφύγιο Λαϊλιά.

Θα το βρείτε χτισμένο σε υψόμετρο 1.500 μέτρα και σε απόσταση 3 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Το καταφύγιο έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 50 ατόμων και διαθέτει δίκλινα, τετράκλινα και εξάκλινα δωμάτια. Η διαμονή σε ένα τέτοιο καταφύγιο είναι μοναδική εμπειρία αφού θα απολαύσετε πάνω από όλα τον κοινό κεντρικό χώρο, όπου δεσπόζει το πέτρινο τζάκι.

Τα Καταφύγιο διαθέτει άνετο parking και φτάνει κανείς εκεί εύκολα με τη βοήθεια ευκρινών πινακίδων σήμανσης μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.  (Πληροφορίες για την διαμονή σας: 23210 62400)

Δείτε επίσης:

2+1 αποδράσεις του Σαββατοκύριακου για τους Θεσσαλονικείς


Τα ορεινά καταφύγια που σας περιμένουν για μοναδικά Σαββατοκύριακα

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»