ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Διδυμότειχο: Το στολίδι του Έβρου στην άκρη της Ελλάδας

Το Διδυμότειχο είναι μια όμορφη πόλη στο νομό Έβρου. Χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου, βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η πόλη φέρει σημαντική ιστορία την οποία μαρτυρούν και τα αξιοθέατά της.

Για την ονομασία τις πόλεις υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη θέλει την πόλη να πήρε το όνομά της από τα διπλά τείχη του Κάστρου Καλέ, ενώ η δεύτερη εκδοχή η ονομασία προέρχεται από τις δύο αντικριστές οχυρωμένες πόλεις – το σημερινό Καλέ και ο απέναντι λόφος της Αγίας Πέτρας.


Αλεξανδρούπολη: Περιηγηθείτε στην αρχοντική ομορφιά της


Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από τη Νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το 2ο αιώνα π.Χ ιδρύεται στο λόφο της Αγίας Πέτρας η Πλωτινόπολη, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Από τη Ρωμαϊκή εποχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενώ υπήρξε και πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Κατά την Οθωμανική περίοδο γίνεται η πρώτη οθωμανική πρωτεύουσα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, αρχίζει να αναπτύσσεται στο Διδυμότειχο το ελληνικό στοιχείο και απελευθερώθηκε επίσημα το 1920 με τη Συνθήκη το Σεβρών.

διδυμότειχο, έβρος, θράκη
Πηγή: Shutterstock

Μια περιήγηση στην πόλη

Το Διδυμότειχο έχει σημαντικά μνημεία, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά και Οθωμανικά. Θα τα συναντήσετε αν περιηγηθείτε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της πόλης.

Φυσικά, απαρατήρητο δε θα περάσει το Κάστρο του Καλέ, χτισμένο στον ομώνυμο λόφο, απ’ όπου θα απολαύσετε εντυπωσιακή θέα. Στο εσωτερικό του υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Μεγάλο Τζαμί, το Τέμενος Βαγιαζήτ – το παλαιότερο σε ευρωπαϊκό έδαφος -, τα λουτρά του Φεριντούν Αχμέντ Μπεγκ και τα λουτρά του Ορούτς Πασά – γνωστά ως Λουτρά του Έρωτα -, καθώς και το Βυζαντινό κάστρο του Πυθίου.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα