ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Δίρφυς: Γιατί πρέπει να είναι η επόμενη πεζοπορική σας εξόρμηση

Η Εύβοια είναι ο νούμερο 1 προορισμός για όσους αναζητούν κάτι κοντά στην Αθήνα, με γραφικά χωριά και με επιλογές τόσο για χειμώνα όσο και για καλοκαίρι. Από τις εκατοντάδες κρυφές παραλίες της, την ευλογημένη γη της, έως και το βουνό που δεσπόζει επιβλητικά, η Εύβοια έχει πολλά μέρη για να ανακαλύψετε. Αυτό το βουνό δεν είναι άλλο από το όρος Δίρφυς (μπορεί να το συναντήσετε και ως Δίρφης) το οποίο σας περιμένει για την επόμενη απόδρασή σας στην Εύβοια.

Η Δίρφυς είναι ιδανική για μια πεζοπορία το Σαββατοκύριακο

Η χλωρίδα και η πανίδα της Δίρφυος είναι αξιοθαύμαστη και το δάσος της Στενής που την “αγκαλιάζει” είναι από τις καλύτερες αποδράσεις της “τελευταίας στιγμής” που μπορείτε να διαλέξετε, αφού σε μόλις 1,30 ώρα από την Αθήνα θα βρίσκεστε εκεί.


Έτοιμοι για ορεινές αποδράσεις; Ξεκινήστε την πεζοπορία με αυτές τις ομάδες


Περνώντας από το χωριό Στενή θα συνεχίσετε την ανηφορική πορεία του δρόμου, προκειμένου να φτάσετε πιο ψηλά στο υψόμετρο, ειδικά αν δεν σκοπεύετε να βρείτε κάποιο μονοπάτι και απλά θέλετε να προσεγγίσετε λίγο καλύτερα το βουνό. Περίπου 5 λεπτά από τη Στενή, μόλις δείτε έναν χωματόδρομο πριν αρχίσει η κατάβαση του δρόμου είναι ιδανικό για να αφήσετε το αυτοκίνητο στην αλάνα που θα συναντήσετε στα αριστερά σας. Εκεί λοιπόν, θα παρκάρετε και θα κινηθείτε προς τη χαρακτηριστική πράσινη ταμπέλα που θα σας κατευθύνει προς το καταφύγιο.

Μαρια Χατζηπετρου

Εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε από την Στενή και να ανηφορίσετε προς το καταφύγιο. Οι επιλογές είναι δυο και αφορούν τα μονοπάτια Σ1 και Σ2.

Το μονοπάτι Σ-1 ξεκινάει πίσω από το γήπεδο της Στενής και μετά από περίπου 2 ώρες οδηγεί στο καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” (1.120 μέτρα).

Το μονοπάτι Σ-2 έχει αφετηρία τη «βρύση του γιατρού» στη Στενή, διασχίζει το αισθητικό δάσος της και καταλήγει μετά από διαδρομή περίπου 2 ωρών, στη θέση «Ράχη Συκά» ή «Μεσοράχη» (υψόμετρο 1.004).

Unsplash

Το καταφύγιο

Το ορειβατικό καταφύγιο εντοπίζεται στη δεσπόζουσα θέση «Λειρί» της οροσειράς της Δίρφυος, σε υψόμετρο 1120m. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη βάση του κώνου της κορυφής «Δέλφι», της υψηλότερης κορυφής του νησιού της Εύβοιας με ύψος 1743m, ενώ ακριβώς απέναντι εντυπωσιάζει η πανοραμική εικόνα της βορεινής ορθοπλαγιάς του Ξεροβουνίου. Επίσης, από το ορειβατικό καταφύγιο είναι ορατός τόσο ο Ευβοϊκός Κόλπος, όσο και το πέλαγος του Αιγαίου. Μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορείτε να δείτε τα νησιά των Βόρειων Σποράδων και το όρος Άθως.

Το καταφύγιο είναι προσβάσιμο μέσω χωματόδρομου μήκους ~2km. Ένα χαμηλό αυτοκίνητο δε θα μπορέσει να προσεγγίσει το καταφύγιο, γι’ αυτό θα χρειαστείτε ένα ψηλό και κατά προτίμηση τετρακίνητο.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Η ώρα του βουνού: Οι ορεινές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα που ξεχωρίσαμε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"