ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Δρακόλιμνη Βερλίγκα: Ένα τοπίο που θα σας συγκλονίσει

Οι δρακόλιμνες πάντα προκαλούν δέος και συγκίνηση με την αλπική τους ομορφιάς που είναι τόσο ξεχωριστή. Η Δρακόλιμνη Βερλίγκα μοιάζει με τοπίο από άλλο κόσμο και γι’ αυτό αποτελεί μια από τις προκλήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας. Η οφιοειδής πορεία των νερών που ενώνονται με την όμορφη μικρή λίμνη, που καθρεφτίζονται οι κορυφές, αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα.

Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι η μακρόστενη οροσειρά που χωρίζει τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στα κεντρικά του βουνού και σε υψόμετρο 2.050 μέτρων βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας, η περίφημη Βερλίγκα.

Η ονομασία της πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος. Στα βόρεια του οροπεδίου υψώνεται η ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια ξεκινούν οι βραχώδεις γκρεμοί της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.). Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν ακριβώς στη ρίζα του Μέγα Τράπου μια δρακόλιμνη η οποία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου έχει στερέψει.

Σύμφωνα με τον μύθο, ένας δράκος εμφανίστηκε από τα έγκατα του βουνού σε αυτό το σημείο. Με τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας, βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου φεύγουν τα νερά. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του πάνω στα λιβάδια. Το σημείο που βρίσκεται η εποχική δρακόλιμνη ονομάζεται σήμερα Φαρμακόλακκα, μια ονομασία που πήρε από τους κτηνοτρόφους, καθώς, όπως λένε, όταν τα ζώα βοσκάγανε εκεί, πεθαίναν.

Πώς θα φτάσετε τη Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Η Βερλίγκα προσεγγίζεται ευκολότερα από το χωριό Χαλίκι στις δυτικές πλαγιές του βουνού. Το χωριό απέχει 97 χλμ. από τα Τρίκαλα και 18 χλμ. από το Μέτσοβο. Από το Χαλίκι ξεκινάει ένας χωματόδρομος που σας ανεβάζει πολύ κοντά στο οροπέδιο. Όλη η διαδρομή στον χωματόδρομο είναι πανέμορφη. Προσέξτε τα τσοπανόσκυλα!

Δείτε επίσης:

Διακοπές: Ιδέες για ένα μοναδικό Σαββατοκύριακο στα Τζουμέρκα


Ζαγοροχώρια: 5 στάσεις για καφέ και γλυκό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα