ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Εξερευνώντας το εντυπωσιακό φαράγγι της Σαμαριάς

Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Κρήτης φλερτάρει ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς πεζοπορίας στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό φαράγγι βρίσκεται στη νότια πλευρά των Χανίων και είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, από όλο τον κόσμο.

Στο συνολικό μήκος των 17 χλμ., έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε ένα μαγευτικό τοπίο της φύσης, με διάφορες εναλλαγές. Μια καταπράσινη διαδρομή με πλούσια χλωρίδα, πηγές και τρεχούμενα νερά, επιβλητικά βράχια, καθώς και αξιοθέατα όπως εκκλησίες και εγκαταλελειμμένους οικισμούς.

Το φαράγγι της Σαμαριάς, προστατευόμενο από την UNESCO ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας», φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ άλλων και το γνωστό κρι-κρι. Παράλληλα, μαζί με τις γύρω πλαγιές αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων ( ή Σαμαριάς).

Η διάσχιση του φαραγγιού πραγματοποιείται τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, από Μάιο έως Οκτώβριο μήνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες η πεζοπορία ξεκινά συνήθως από το Ξυλόσκαλο, μια κατηφορική διαδρομή αρκετά βατή.

Φυσικά, η πεζοπορία ξεκινά όσο το δυνατόν πιο νωρίς το πρωί ώστε να απολαύσετε περισσότερη δροσιά και με τις ανάλογες συστάσεις από τους φύλακες. Tip: Η διανυκτέρευση απαγορεύεται στο φαράγγι. Το μονοπάτι έχει αρκετά μέρη για να κάνετε στάσεις για ξεκούραση. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες. Δείτε εδώ όλα όσα χρειάζεστε μαζί σας στις καλοκαιρινές πεζοπορίες σας.

Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του μονοπατιού είναι οι λεγόμενες Πόρτες, το στενότερο σημείο του μονοπατιού, ένα πέρασμα όπου το πλάτος του φαραγγιού στενεύει στα 3 μέτρα. Εκεί, περπατώντας κάτω από τα επιβλητικά πανύψηλα βράχια θα αισθανθείτε τη μοναδικότητα αυτού του φυσικού τοπίου.

H έξοδος – ο τερματισμός του μονοπατιού βρίσκεται κοντά στο χωριό Aγία Pουμέλη, στις ακτές του Λιβυκού Πελάγους.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| 3 πεζοπορικές διαδρομές σε νησιά που ίσως δε γνωρίζατε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου