ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Εξόρμηση στον Πάρνωνα: Τα γύρω χωριά και όσα αξίζει να δείτε

Αυθεντικός και πανέμορφος προορισμός για τους λάτρεις των ήρεμων ορεινών αποδράσεων. Αξίζει να γυρίσετε τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Πάρνωνα.

Η ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, άκμασε κατά την αρχαιότητα και χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός ότι ιδρύθηκαν δεκάδες μοναστήρια γύρω του. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο και λόγω του μεγάλου αριθμού τους, ο Πάρνωνας ονομάστηκε και Άγιον Όρος της Νότιας Ελλάδας.


Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο: Οι εναλλακτικές δραστηριότητες


Ο Πάρνωνας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Πελοποννήσου που αξίζει να γυρίσετε τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του.

Καστάνιτσα

Πετρόκτιστα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν μια ειδυλλιακή όψη σε αυτό το χωριό που είναι χτισμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Εδώ, οι παλιότεροι μιλούν ακόμη την τσακώνικη διάλεκτο.

Πηγή: Unsplash

Γύρω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές. Είναι ονομαστή για την παραγωγή της σε κάστανα, που πιθανότατα έτσι πήρε και το όνομά της. Την περιβάλλει ένα μεγάλο καστανόδασος έκτασης 4.500 στεμμάτων και κάθε Οκτώβρη πραγματοποιείται στο χωριό η γιορτή του καστάνου.

Τσίντζινα

Κρυμμένο μες στα έλατα, στην καρδιά του Πάρνωνα, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, το χωριό Τσίντζινα (γνωστό και ως Πολύδροσο) είναι ένα πανέμορφο καταφύγιο. Ο οικισμός είναι ιδανικός για όσους αναζητούν χαλάρωση, ενώ χάρη στα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας αποτελεί δημοφιλέστατο ορμητήριο για πεζοπορίες στον Πάρνωνα.

 Κοσμάς

Ο Κοσμάς είναι ένα ακόμη στολίδι του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μ., σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια που λέγεται πως μετρούν σχεδόν 150 χρόνια ζωής.

Άνω Δολιανά

Βρίσκονται 26 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης και σε υψόμετρο 920 μέτρων. Πρόκειται για ένα χωριό γνωστό από την αρχαιότητα χάρη στην παραγωγή μαρμάρου άριστης ποιότητας, με το οποίο κατασκευάζονταν ναοί.

Πηγή: Unsplash

Πραστός

Ακόμη ένα γραφικό χωριό πλαϊ στον Πάρνωνα, που αξίζει μια περιήγηση. Κατά τα μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια αποτελούσε την ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνίας. Γι’ αυτό, μέχρι και σήμερα, οι γηραιότεροι κάτοικοι ομιλούν την τσακώνικη διάλεκτο.

Καρυές

Οι Καρυές είναι χτισμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα και είναι γεμάτες καστανιές και καρυδιές, που συνθέτουν ένα μοναδικό ορεινό σκηνικό.

Είναι χωριό που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στο βουνό, καθώς διαθέτει σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών.

Σε αυτό το χωριό οφείλουν το όνομα τους οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, αφού στα αρχαία η λέξη Καρυάτις σημαίνει Κόρη από τις Καρυές. 

Πηγή: Unsplash

Αξίζει επίσης να δείτε

  • Από τα λιγότερο γνωστά κάστρα της Πελοποννήσου, το Γεράκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μ. στους πρόποδες του Πάρνωνα. Πρόκειται για ένα φράγκικο κάστρο που εξελίχθηκε σε καστροπολιτεία.
  • Επισκεφθείτε την μονή Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται ανάμεσα στα Βέροια και τα Τσίτζινα. Χρονολογείται από το 13ο αιώνα και είναι ίσως η αρχαιότερη μονή της περιοχής.
  • Άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η Παναγία η Μαλεβή (ονομάστηκε έτσι από τον Μαλεβό, την κορυφή του Πάρνωνα). Κατά την περίοδο της Κατοχής, η μονή λειτουργούσε ως νοσοκομείο από τους αντάρτες και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς.
  • Γύρω από τη Μονή Μαλεβής υπάρχει δάσος δενδρόκερδου, μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο απλώνεται σε έκταση 740 στρεμμάτων. Έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης και είναι ενταγμένο σαν προστατευόμενη περιοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:

Βόλος και Πήλιο: Μια κορυφαία ταξιδιωτική εμπειρία για τον Οκτώβριο


Προορισμοί μέχρι 2,5 ώρες από Αθήνα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"