ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 8'
Ένα μοναδικό αξιοθέατο στα Χανιά: Εξερευνώντας το σπήλαιο των Ελεφάντων

Η Ελλάδα φιλοξενεί δεκάδες σπήλαια. Τα υποθαλάσσια σπήλαια και η εξερεύνησή τους είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία την οποία έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι έμπειροι δύτες.

Ωστόσο, υπάρχουν και σπήλαια τα οποία είναι επισκέψιμα με βάρκα και έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν όλοι οι λάτρεις της θάλασσας, όπως η εντυπωσιακή Γαλάζια Σπηλιά που βρίσκεται στο Καστελόριζο – ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Μεσογείου.


Γαλάζια σπηλιά: Στο Καστελόριζο θα συναντήσετε ένα μνημείο της φύσης


Το σπήλαιο των ελεφάντων αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Συγκεκριμένα, το 1999, ο ψαροντουφεκάς Μανώλης Ευθυμάκης, κάτοικος της περιοχής, βρέθηκε μπροστά σε αυτό το θαύμα της φύσης, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες για την εξερεύνησή του.

Το υποθαλάσσιο σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων. Έχει μήκος 160 μέτρα, ενώ η είσοδός του βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο υδρόβια θηλαστικά, τα οποία αν είναι τυχεροί θα συναντήσουν οι δύτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του σπηλαίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.

 

Γιατί ονομάζεται το σπήλαιο των Ελεφάντων;

Οι υποβρύχιες έρευνες εκτός από την επιβλητική εικόνα του σπηλαίου, έφεραν στο φως και άλλες ανακαλύψεις. Όπως φαίνεται, πριν εκατομμύρια χρόνια το σπήλαιο βρισκόταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εκεί, βρέθηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα και οστά κυρίως ελεφάντων και λιγότερα ελαφιών. Όπως ανέδειξαν οι μελέτες, τα οστά ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος ελέφαντα, ο οποίος ονομάστηκε «Elephas Chaniensis», δηλαδή ελέφαντας από την περιοχή των Χανίων.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Καλοκαιρινές διακοπές στα ποτάμια της Ελλάδας: Μια εναλλακτική εμπειρία

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα