ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Ένα οδοιπορικό γύρω από τη Λίμνη Τριχωνίδα

Μια απόδραση γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Τα χωριά και οι κωμοπόλεις γύρω από αυτήν έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τη θέα της και να εξορμούν στη λίμνη και στη φύση σε μόλις λίγα χιλιόμετρα.

 

Μυρτιά

Μια γραφική, παραλίμνια περιοχή όπου αξίζει να επισκεφθείτε για να απολαύσετε τη βόλτα σας στα ταβερνάκια. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκονται και τα ιαματικά λουτρά, γνωστά ως Λουτρά Μυρτιάς. Από το χωριό μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη θέα στη λίμνη από το εκκλησάκι της Ελεούσας. Τέλος, στον Παλαιόμυλο Μυρτιάς θα συναντήσετε τον παλαιό νερόμυλο του Kωνσταντόπουλου και τον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Γαβαλού

Στη Γαβαλού βρίσκονται τα ερείπια από το Ασκληπιείο του αρχαίου Τριχονείου. Το Tριχόνειον αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Aιτωλίας, απ’ όπου μάλιστα φαίνεται να πήρε το όνομά της και η λίμνη Τριχωνίδα. Σε κοντινή απόσταση και το παραδοσιακό χωριουδάκι Λιθοβούνι, στην κεντρική πλατεία του οποίου θα απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια.

 

Καινούργιο

Βόρεια του χωριού, χτισμένη σε απόκρημνη κορυφή, η Ακρόπολη των Θεστιέων, από όπου έχετε πανοραμική θέα σε ολόκληρη την Τριχωνίδα μέχρι τις κορυφές του Αράκυνθου και του Παναιτωλικού. Ανάμεσα στο Καινούριο και το Παναιτώλιο, μια κωμόπολη σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται και το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, στη θέση «Αμπάρια».

 

Θέρμο

Ο παραδοσιακός οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της περιοχής. Αν αναζητάτε έναν ήσυχο προορισμό κοντά στη λίμνη που να διατηρεί την γραφικότητά του, το Θέρμο είναι ιδανική επιλογή. Η πλακόστρωτη πλατεία, τα όμορφα σπιτάκια σε συνδυασμό με τη φύση συνθέτουν ένα γραφικό τοπίο.

Μεταξύ άλλων, τα αξιοθέατα που θα επισκεφθείτε είναι: ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Θέρμου, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μάνδρας όπου θα βρείτε μοναδική αναπαράσταση με κέρινα ομοιώματα του κρυφού σχολείου. Hint: Εδώ λέγεται ότι έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

 

Λίγα λόγια τη λίμνη Τριχωνίδα

Πηγή: Shutterstock

Βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, στα νότια του Παναιτωλικού Όρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λόγω της μοναδικής ομορφιάς της αλλά και της μεγάλης οικολογικής και περιβαλλοντικής της αξίας, προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000. Φιλοξενεί πλούσια βλάστηση και αρκετά σπάνια είδη χλωρίδας, καθώς και πλούσια ορνιθοπανίδα.


Λίμνη Τριχωνίδα: Μια απόδραση στη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας


 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα