ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εσείς γνωρίζατε τη λίμνη Δοϊράνη;

Η λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στο νομό Κιλκίς, στο φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Το ένα τρίτο της λίμνης ανήκει στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για φυσική λίμνη με έκταση περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα, για την οποία υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια εξόρμηση στη φύση για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και γενικά της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ομώνυμο χωριό απέχει από το Κιλκίς μόλις 28 χλμ. Λίγο μετά το χωριό θα συναντήσετε και το συνοριακό φυλάκιο. Η κυριότερη ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής είναι εδώ και πολλά χρόνια η αλιεία.


Ώρα για κρασί: Επίσκεψη στα οινοποιεία της Γουμένισσας


Ιστορία & Αξιοθέατα

Η Δοϊράνη διαθέτει σημαντική ιστορία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έλαβαν χώρα ιστορικές μάχες, με κύρια τη Μάχη της Δοϊράνης το 1913, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Εκτός από τη πεζοπορία που μπορείτε να απολαύσετε γύρω από τη λίμνη, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα αξιοθέατα που αξίζει να ανακαλύψετε. Δυτικά του χωριού, βρίσκεται το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Δοϊράνης, το οποίο διαμορφώθηκε για τους πεσόντες της μάχης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε μικρή απόσταση, θα συναντήσετε το μνημείο των Πεσόντων ή αλλιώς το Ύψωμα του Οβελίσκου Μάχης Δοϊράνης. Πρόκειται για έναν οβελίσκο με δύο λιοντάρια και στήλες με τα ονόματα των πεσόντων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο λόφο Colonial Hill. Από εκεί θα θαυμάσετε και εντυπωσιακή θέα στη λίμνη.

λίμνη Δοϊράνη
Πηγή: Shutterstock

 

Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης

Στην περιοχή της λίμνης θα βρείτε και το Μουσείο το οποίο δημιουργήθηκε από το Δήμο Δοϊράνης σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων. Στεγάζεται σε ένα κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στόχος του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς και η ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας της λίμνης. Ανάμεσα στα εκθέματα θα ξεχωρίσετε τα παλιά σύνεργα αλιείας, όπως τη ξύλινα πλάβα με το όνομα Δόμνα.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Από την Πέμπτη 7/12 ανεξάρτητος στα περίπτερα