ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εσείς γνωρίζετε τα Δρακόσπιτα της Εύβοιας;

Τα μυστηριώδη δρακόσπιτα βρίσκονται σε διάφορα μέρη νότια της Εύβοιας και μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 20. Η ονομασία τους προέρχεται από το τεράστιο μέγεθός τους και είναι τοποθετημένα σε απόκρημνες θέσεις.

Το αξιοπερίεργο με την κατασκευή τους είναι το γεγονός ότι δεν έχουν θεμέλια, ούτε συνδετικά υλικά. Είναι κατασκευασμένα με μεγάλες βαριές πλάκες, τοποθετημένες τη μια πάνω στην άλλη. Μάλιστα, τα περισσότερα είναι τετράγωνα και στη στέγη του δημιουργούν κάτι σα πυραμίδα.


Απολιθωμένο δάσος Λέσβου: Ένα μοναδικό φυσικό μνημείο


Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πότε κατασκευάστηκαν και θεωρείται ότι αρχικά ήταν τόποι λατρείας, αρχαία ιερά της Ήρας, του Δία ή του Ηρακλή. Άλλες θεωρίες, θέλουν τα δρακόσπιτα να είναι φυλάκια ή καταφύγια λατόμων, ακόμη και αστεροσκοπεία για την παρατήρηση του ουρανού.

δρακόσπιτα, εύβοια
Πηγή: Shutterstock

Το Δρακόσπιτο της Όχης

Το σπουδαιότερο δρακόσπιτο βρίσκεται στην περιοχή της Καρύστου, στην κορυφή του όρους Όχη, σε υψόμετρο 1398μ. Οι ογκόλιθοι από τους οποίους είναι κατασκευασμένο το κτίσμα είναι τεράστιοι. Υπάρχουν πλάκες που υπολογίζεται ότι ζυγίζουν πάνω από 10 τόνους, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση μιας τέτοιας πλάκας εκείνα τα χρόνια. Οι απαντήσεις σε αυτό το μυστήριο δεν έχουν δοθεί. Tip: Δρακόσπιτα συναντώνται και στην περιοχή Στύρα και στο Νημπορειό.

Σημαντικές είναι οι ανασκαφές του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου, ο οποίος ανακάλυψε αρχαία ευρήματα στο δρακόσπιτο της Όχης, μερικά από τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου.


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ| Ιωάννινα: Ανακαλύψτε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης


 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα