ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εσείς γνωρίζετε το Δάσος της Στροφυλιάς;

Ένα μαγευτικό τοπίο στο νομό Αχαΐας συνδυάζει ένα δάσος, μια λίμνη και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Πρόκειται για το δάσος της Στροφυλιάς το οποίο, μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελούν Εθνικό Πάρκο από το το 2009.

Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς αποτελείται από τα Μαύρα Βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος Λάμιας, τη λίμνη Προκοπίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλογριάς. Το μαγευτικό πάρκο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το δίκτυο NATURA 2000.

Το δάσος έχει συνολική έκταση 22.000 στρέμματα, καλύπτοντας μια δασική λωρίδα πλάτους περίπου 1250μ. Η αλληλουχία των χερσαίων και των υγρών βιοτόπων δημιουργεί ένα σημαντικό οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας.

Δάσος Στροφυλιάς, κουκουναριά
Πηγή: Unsplash

Εκτάσεις πεύκων, κέδρων, βελανιδιών και φυσικά κουκουναριών – μιας και στροφυλιά σημαίνει κουκουναριά – που ενώνονται με τη θάλασσα, με αμμόλοφους και αμμοθίνες. Η πλειοψηφία των κουκουναριών που συναντώνται στο δάσος έχουν ηλικία 100-200 χρόνων και προστατεύονται χάρη στις συστάδες χαλεπίου πεύκης που φυτρώνουν ως τη θάλασσα.

Ακόμη, μαζί με τη λιμνοθάλασσα, το ζωντανό οικοσύστημα φιλοξενεί είδη άγριας ζωής. Χερσαίες και θαλάσσιες χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, βίδρες αλλά και πουλιά – κουκουβάγιες, νερόκοτες, ερωδιούς, κα.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα