ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Εθελοντισμός: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την πανίδα της χώρας έμπρακτα

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Οι ευκαιρίες για να ασχοληθεί κανείς με τον εθελοντισμό είναι εκατοντάδες και σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ειδικά αν συλλογιστούμε το πόσο αναγκαίο είναι να συμβάλλουμε έστω και λίγο στη προστασία και την περίθαλψη άγριων ζώων που είναι υπό εξαφάνιση είτε κακοποιημένων ζώων, το να εθελοντιστούμε προκειμένου να τα βοηθήσουμε είναι μια ιδέα που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει. Από την Ζάκυνθο μέχρι και τη Γλυφάδα, οι ευκαιρίες για να προσφέρουμε είναι ανοικτές για όλους.

Εθελοντισμός: Μια σημαντική πράξη προσφοράς

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό | Φωτό: Unsplash

Αρχέλων

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 με την ονομασία Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Tα εθελοντικά προγράμματα που διοργανώνει ο Αρχέλων είναι αρκετά και απλώνονται σε πολλές γωνιές της Ελλάδας. Από τη Γλυφάδα, τη Ζάκυνθο, τη Κυπαρισσία, τον Λακωνικό κόλπο, τη Κορώνη, τα Χανιά και τον Αμβρακικό κόλπο. Από την ιστοσελίδα του Αρχέλων μπορείτε να ενημερωθείτε για τον χρόνο διάρκειας των προγραμμάτων, τις ανάγκες που έχει το καθένα αλλά και τις αρμοδιότητες των εθελοντών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν ευκαιρίες για οικογενειακό εθελοντισμό μικρής διάρκειας αλλά και για ομαδικές συμμετοχές.


Διακοπές με παιδιά: Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο Καρπενήσι


Φλώρινα: Οι εμπειρίες για μια ολοκληρωμένη απόδραση | Φωτό: Unsplash

Αρκτούρος

Ο Αρκτούρος είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Αρκτούρος, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών, πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS. Αυτό που καλείστε να κάνετε εσείς ως εθελοντές, είναι να συμμετάσχετε σε εργασίες πεδίου, όπως η ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου, σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Κοιτώντας ψηλά: Birdwatching στην ελληνική ύπαιθρο | Φωτό: Unsplash

ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.

Το εθελοντικό πρόγραμμα της ΑΝΙΜΑ περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα αρμοδιοτήτων. Από την μεταφορά ζώων εκεί που χρειάζεται μέχρι την συμμετοχή σε δράσεις πεδίου όπως καθαρισμούς υγρότοπων.

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) ανήκει στους Μη Κυβερνητικούς Συλλόγους και δημιουργήθηκε το 2006 από μια ομάδα φίλων του αλόγου και της ιππασίας.

Η λειτουργία του ΕΣΠΙ αφορά ενέργειες όπως:

-περισυλλογή και μεταφορά των ιπποειδών που έχουν εγκαταλειφθεί, τραυματιστεί ή έχουν υποστεί κακοποίηση

Φωτό: Unsplash

-θεραπεία και περιποίηση τραυματισμένων/ κακοποιημένων/άρρωστων ζώων μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους.
-εύρεση των κατάλληλων οικογενειών που θα υιοθετήσουν εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα και θα τους προσφέρουν την φροντίδα και την αγάπη που τους χρειάζονται
-συντήρηση των ιπποειδών που δεν μπορούν να δοθούν για υιοθεσία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ε.Σ.Π.Ι προκειμένου να μάθετε πώς μπορείτε να εθελοντιστείτε και να προσφέρετε στο σπουδαίο έργο της οργάνωσης.

Δείτε επίσης:

Ανακαλύπτουμε την Ελλάδα διαφορετικά: 5 προορισμοί για οικοτουρισμό


Στη Δρακόλιμνη Τύμφης και Σμόλικα: Πεζοπορία σε τοπία που μένουν αξέχαστα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα