ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Εύηνος: Ανακαλύψτε τον εντυπωσιακό ποταμό της Αιτωλοακαρνανίας

Ο ποταμός Εύηνος ή Φίδαρης, όπως αλλιώς ονομάζεται, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία της Αιτωλοακαρνανίας. Πηγάζει στα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και καταλήγει στον Πατραϊκό κόλπο, κοντά στο χωριό Γαλατάς, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Εκεί βρίσκεται και το χωριό Ευηνοχώρι, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον ποταμό.

Ο ποταμός οφείλει το όνομά του στο βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνο. Σύμφωνα με το μύθο, ο βασιλιάς Εύηνος πνίγηκε στα νερά του ποταμού κυνηγώντας τον Ίδα, ο οποίος είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα. Η ονομασία Φίδαρης, οφείλεται στις διακλαδώσεις που σχηματίζει η διαδρομή του ποταμού.

εύηνος, ποταμός
Πηγή: Shutterstock

Στον Εύηνο σώζονται αρκετά παλιά γεφύρια και πεζογέφυρες. Σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι το μονότοξο γεφύρι της Αρτοτίβας, το μεγαλύτερο μάλιστα της δυτικής Ελλάδας, της Δορβιτσάς, της Κλέπας, κ.α. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον οικισμό Χάνι Μπανιά, σε απόσταση 15 χλμ. από την όμορφη Ναύπακτο, με υπέροχη θέα στον ποταμό. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, θα συναντήσετε τη μεταλλική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες.

εύηνος, ποταμός
Πηγή: Shutterstock

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Εύηνος είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι πιο δημοφιλείς για τον ποταμό δραστηριότητες είναι το κανό καγιάκ και το ράφτινγκ. Θα βρείτε εγκαταστάσεις για να διασχίσετε τον ποταμό, εύκολα και με ασφάλεια. Η συνήθης διαδρομή καταλήγει στο Χάνι Μπανιά. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία καθώς και ιππασία.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"