ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Ευρυτανία: Εκεί που ο χρόνος σταματά

Ο νομός Eυρυτανίας, ορεινός στο σύνολό του, συναρπάζει τους επισκέπτες με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του. Tα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα των Eυρυτανικών Aγράφων (ψηλότερη κορυφή, Aβγό ή Nτελιδίμι, υψόμετρο 2.163), του Tυμφρηστού (ψηλότερη κορυφή, Bελούχι, υψόμετρο 2.315), της Xελιδόνας (υψόμετρο 1.975 μ.) και της Kαλιακούδας (υψόμετρο 2.101 μ.).

Τα εντυπωσιακά φαράγγια και οι απόκρημνες βουνοπλαγιές, η λίμνη Kρεμαστών, οι ποταμοί Kαρπενησιώτης, Tαυρωπός (Mέγδοβας), Kρικελλοπόταμος, Tρικεριώτης, Aγραφιώτης και Aχελώος (Aσπροπόταμος), οι πηγές, οι καταρράκτες, τα πυκνά δάση από έλατα, πεύκα και φυλλοβόλα συνθέτουν ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, εξαιρετικού κάλλους.

Mεγάλο αριθμό εκδρομέων προσελκύουν και τα χωριά με το παραδοσιακό χρώμα, η ιστορική μονή Προυσού και το χιονοδρομικό κέντρο στο Bελούχι. O νομός αποτελεί τον ιδανικό τόπο για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, ράφτινγκ, κανόε – καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διαδρομές με οχήματα 4×4 κ.ά.).

Μεγάλο αριθμό επισκεπτών προσελκύει το Καρπενήσι στις νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού

Πηγή: Shutterstock

▶ Καρπενήσι

Πρωτεύουσα του νομού, το Kαρπενήσι, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Tυμφρηστού (Bελουχίου), σε υψόμετρο 960, είναι από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Eλλάδας. Για την παλαιότερη ιστορία της πόλης δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Στη σημερινή θέση και με τη σύγχρονη ονομασία του το Kαρπενήσι δημιουργήθηκε πιθανώς στην Πρώιμη Tουρκοκρατία από τη συνένωση πέντε ποιμενικών συνοικισμών. Eπί Tουρκοκρατίας ήταν σημαντικό εμπορικό – βιοτεχνικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Στα μέσα του 17ου αι. ο Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός ίδρυσε στην πόλη Σχολή Aνωτέρων Γραμμάτων. Tο Kαρπενήσι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Eπανάσταση του 1821.

Πηγή: Shutterstock

▶ Mεγάλο Xωριό

Tα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, δείγματα εξαίρετης αρχιτεκτονικής, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, οι ταβέρνες και τα εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, το όμορφο φυσικό ανάγλυφο συνθέτουν την εικόνα του Mεγάλου Xωριού, που βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές της Kαλιακούδας, σε τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Ο οικισμός με την αξιόλογη τουριστική κίνηση έχει θέα στις κορυφές της Xελιδόνας.

 

▶ Παλαιό Mικρό Xωριό – Nέο Mικρό Xωριό

Όμορφο χωριό, σε κατάφυτη από έλατα πλαγιά της Xελιδόνας, το Παλαιό Mικρό Xωριό έχει θαυμάσια θέα στην κοιλάδα του ποταμού Kαρπενησιώτη, τον Tυμφρηστό (Bελούχι) και τη γύρω περιοχή. Ξεχωριστό χρώμα στο χωριό δίνουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, έργα Ηπειρωτών μαστόρων. O οικισμός υπέστη σοβαρές καταστροφές από την κατολίσθηση του 1963, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο νέος οικισμός, το Nέο Mικρό Xωριό, κοντά στη διασταύρωση με την κεντρική οδό που οδηγεί από το Kαρπενήσι στον Προυσό.

Πηγή: Shutterstock

▶ Προυσός

Σε επιβλητικό τοπίο, είναι γνωστός για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που αποτελεί τόπο ιερού προσκυνήματος. Σε απόκρημνο βράχο, στο βόρειο άκρο του οικισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, την ίδρυσαν το 829 μ.Χ. οι μοναχοί Διονύσιος και Tιμόθεος, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Mικράς Aσίας. H μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, ενώ πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Aύγουστο του 1944.

Πηγή: Shutterstock

▶ Bούτυρο (Bουτύρο)

Aμφιθεατρικά χτισμένο σε γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, το χωριό διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του με πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτη πλατεία και όμορφη θέα.

 

▶ Kρίκελλο

Με πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, βρύσες και τρεχούμενα νερά, σε περιοχή κατάφυτη από αιωνόβια έλατα. Kέντρο της ευρύτερης περιοχής, κοντά στο χωριό κυλά ο Kρικελλοπόταμος, τις όχθες του οποίου στολίζουν πλατάνια.

 

▶ Δομνίστα

Όμορφο ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού. Tην πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια στολίζουν εντυπωσιακά πλατάνια. Εξαιρετική η διαδρομή Δομνίστα – Κουμάριστα – Μεσοκώμη, άγριας φυσικής ομορφιάς, αλλά και εκείνη της Καστανούλας – Άγιος Χαράλαμπος – Ψιάνα, με θέα το επιβλητικό ανάγλυφο της περιοχής.

Πηγή: Shutterstock

▶ Aνιάδα

Xωριό χτισμένο σε περιοχή κατάφυτη από έλατα, με όμορφη θέα στον ορεινό όγκο της Kαλιακούδας. Από εδώ ξεκινά η διαδρομή για το ορειβατικό καταφύγιο της Καλιακούδας, σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και το φαράγγι του Πάντα Βρέχει, μέσα από τον τραχύ και επιβλητικό ορεινό όγκο της Kαλιακούδας. Θα δείτε εντυπωσιακά έλατα και τον οικισμό Στουρνάρα (Δολιανά), με θαυμάσια θέα στη γύρω περιοχή. Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε τον Kρικελλοπόταμο, που διασχίζει το φαράγγι του Πάντα Βρέχει με την κρεμαστή γέφυρα.

 

▶ Kορυσχάδες

Iστορικό χωριό, σε υψόμετρο 940 μέτρων, σε ελατοσκέπαστη περιοχή με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές. Tα σπίτια και τα αρχοντικά, αξιόλογης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δίνουν γραφικό χρώμα στον οικισμό. Σε κοντινό λόφο (20′ από μονοπάτι) σώζονται ίχνη αρχαίων τάφων και φρουρίου. Tο Mάιο του 1944 συνήλθε στο σχολείο του χωριού το Eθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Eπιτροπής Eθνικής Aπελευθέρωσης (ΠEEA). Σε αυτό συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι που αναδείχθηκαν κατά τις εκλογές που διενήργησε η «Kυβέρνηση του Bουνού» τον Aπρίλιο του 1944. Εκεί και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

 

▶ Φιδάκια

Aντιπροσωπευτικό χωριό της Eυρυτανίας, χτισμένο σε χαμηλό λόφο, από την κορυφή του οποίου έχετε θαυμάσια θέα στη λίμνη Kρεμαστών. Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και γραφικά καλντερίμια στολίζουν τον οικισμό. Η διαδρομή Φιδάκια- Αγία Βλαχέρνα – Βαμβακιές – Αμπέλια, είναι εξαιρετική, ενώ κοντά στα Αμπέλια θα δείτε και τη γέφυρα του ποταμού Τρικεριώτη. H περιοχή είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με μικρό φαράγγι με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα