ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Φαράγγι και Καταρράκτες Λεπίδας: Ένα θαύμα της φύσης στον Πάρνωνα

Οι υπέροχοι καταρράκτες της Λεπίδας βρίσκονται στο ομώνυμο φαράγγι, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ιωάννης του Πάρνωνα, στη Βόρεια Κυνουρία. Ο μεγάλος καταρράκτης έχει ύψος 70 μέτρα και ο μικρός 45 μέτρα.

Το Φαράγγι της Λεπίδας αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διαθέτει υπέροχη φυσική ομορφιά. Για να φθάσει κανείς στο φαράγγι έχει δύο επιλογές είτε από τα Κάτω Δολιανά είτε από τα Καστριτοχώρια. Ο πρώτος καταρράκτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ιωάννης και η πρόσβαση στη βάση του γίνεται από χωματόδρομο και μετά από σύντομη πεζοπορία. Ο δεύτερος καταρράκτης βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Πλάτανος, στο δρόμο προς Άστρος και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το τελευταίο. Προσεγγίζεται μετά από 800 μέτρα πεζοπορίας από τον κοντινότερο αυτοκινητόδρομο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Οι Φευγάτοι – Oi Fevgatoi (@oifevgatoi)

Οι πηγές των καταρρακτών ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Στο φαράγγι διοργανώνονται συχνά καταβάσεις canyoning και καταρριχήσεις με σχοινί (rappel).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Greece • Travel • Relax (@greece_passion)

Πολύ κοντά, αξίζει να επισκεφθείτε την Παναγία Μαλεβή (ονομάστηκε έτσι από τον Μαλεβό, την κορυφή του Πάρνωνα). Κατά την περίοδο της Κατοχής, η μονή λειτουργούσε ως νοσοκομείο από τους αντάρτες και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς (πριν την επισκεφθείτε, ενημερωθείτε πρώτα για το αν είναι ανοικτά).

Γύρω από τη Μονή Μαλεβής υπάρχει δάσος δενδρόκερδου, μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο απλώνεται σε έκταση 740 στρεμμάτων. Έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης και είναι ενταγμένο σαν προστατευόμενη περιοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Δείτε επίσης:

3+1 καταπράσινα μέρη για βόλτα με τα παιδιά


Λίμνη Βιστωνίδα: Ένα ιδανικό μέρος για παρατήρηση πουλιών

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου