ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 9'
Φιδάκια: Το κατάφυτο χωριουδάκι της Ευρυτανίας

Χτισμένο σε υψόμετρο 960 μ., τα Φιδάκια έχουν την τιμητική να απολαμβάνουν μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής για την άφιξή σας στο χωριό, απλώνεται μπροστά σας η μαγεία της Ευρυτανικής φύσης: έλατα, επιβλητικές βουνοκορφές, τρεχούμενα νερά.

Ο παραδοσιακός οικισμός διαθέτει γραφική ομορφιά και αποτελεί έναν από τους ωραιότερους της Ευρυτανίας, παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστός. Πέτρινα σπίτια, καλντερίμια και όμορφες αυλές στολίζουν το χωριό. Σημείο αναφοράς η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, η οποία δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Το χωριό έχει και ιστορική σημασία, καθώς στην κορυφή του λέγεται ότι βρισκόταν η πόλη Οιχαλία, αρχαία πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

Μια διαδρομή που αξίζει να διασχίσετε για να απολαύσετε το κατάφυτο τοπίο και την απίστευτη θέα στη λίμνη Κρεμαστών είναι αυτή που περνά από Φιδάκια- Αγία Βλαχέρνα – Βαμβακιές και καταλήγει Αμπέλια. Κοντά στα Αμπέλια θα δείτε και τη γέφυρα του ποταμού Τρικεριώτη. Μια τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με μικρό φαράγγι με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Το χωριό προσφέρεται για πεζοπορία στο δάσος, ενώ υπόσχεται σίγουρα ξέγνοιαστες στιγμές μακριά από την έντονη ζωή της πόλης. Αν ψάχνετε ένα μέρος για χαλάρωση, ίσως και λίγο απομόνωση, τα Φιδάκια είναι ο ιδανικός προορισμός.

Λίμνη Κρεμαστών – το αξιοθέατο που κερδίζει τις εντυπώσεις

Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας εκτείνεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Δημιουργήθηκε το 1965, με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης.

Τα καταγάλανα νερά της, η πλούσια βλάστηση που την αγκαλιάζει, τα όμορφα νησάκια της που ξεπροβάλλουν ανάλογα με τη στάθμη του νερού καθώς και οι γέφυρας που θα συναντήσετε, την καθιστούν μοναδική. Λόγω του μεγέθους της και των πολλών βιοτόπων, η λίμνη φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.


Διαβάστε το ολοκληρωμένη άρθρο για τη λίμνη των Κρεμαστών, εδώ.


 

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 9 Ιουνίου