ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
Γεωργία Καλτσή: Η αθλήτρια με αμαξίδιο μας μιλά για το δικό της ταξίδι ζωής

Η Jo θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία μαχήτρια ζωής, μία φράση που είναι κλισέ αλλά στην περίπτωσή της αντικατοπτρίζεται όλο το νόημα. Η ιστορία της ζωής της, όπου η μοίρα της άλλαξε ριζικά όσα πίστευε, έρχεται να μας δώσει τροφή για σκέψη αλλά και το καλύτερο παράδειγμα για το πώς να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Το τροχαίο που είχε μαζί με την παρέα της το 2015, δεν την κράτησε μακριά από το να ζει την κάθε στιγμή έντονα και όπως εκείνη θέλει.

Πηγή: the_naked_observer

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πως ξεκίνησε η διαδρομή σου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναύπακτο μέχρι τα 18 μου. Ύστερα ήρθα στην Αθήνα να σπουδάσω όπου μένω έως και σήμερα.

Στα 21 μου μετά από ένα αυτοκινητιστικό τροχαίο μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και προσπάθησα να την αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σήμερα, σας μιλάω ως αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ αμαξιδίου, καθώς πλέον κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο, κάτι το οποίο προέκυψε μετά τον τραυματισμό μου, το Μάρτιο του 2015. Ασχολούμαι ενεργά με πολλά θέματα γύρω από την αναπηρία και προβάλω μια εκδοχή του lifestyle γύρω από αυτή.

Πηγή: the_naked_observer

Έχεις πει σε προηγούμενες συνεντεύξεις σου ότι «το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή». Από που αντλείς αυτή τη δύναμη καθημερινά;

Ένα από τα quotes που ταυτίστηκα πολύ έντονα κατά την αποκατάστασή μου ήταν αυτό: «Ποτέ δε ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι που το να είσαι δυνατός είναι κι η μόνη σου επιλογή». Νιώθω πολύ τυχερή που είχα μια δεύτερη ευκαιρία στο να ζήσω, να βρίσκομαι ανάμεσα στα αγαπημένα μου πρόσωπα και να έχω τη δυνατότητα να εξερευνήσω το κόσμο. Αυτές οι μικρές στιγμές της ζωής που θεωρούμε δεδομένες, αυτές είναι που πυροδοτούν τη θέλησή μου καθημερινά χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάποια ξεχωριστή «δύναμη».

Πηγή: mariostheologis

Υπάρχουν όρια στα θέλω σου; Υπάρχει κάτι που ένιωσες ότι στερείσαι τα χρόνια που ακολούθησαν μετά από το ατύχημα;

Δε βάζω όρια στα θέλω μου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα όρια μας σταματούν εκεί που αρχίζουν τα όρια του άλλου! Πολλά πράγματα θα μπορούσα να στερηθώ λόγω αναπηρίας γιατί δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση και υποδομές, αλλά με λίγη παραπάνω προσπάθεια πολλά μπορούν να συμβούν. Βέβαια πρέπει να οπλιστείς με λίγο θράσος, υπομονή και επιμονή για να ζήσεις όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά.

Αν κάτι μου έχει λείψει θα έλεγα πως είναι να χορεύω σε ψηλοτάκουνα.


Άγγελος Πεντάρης: Ένας μαχητής ζωής με ταλέντο και δύναμη νικά την τετραπληγία


Αισθάνεσαι ότι η μόδα έχει αρχίσει να αγκαλιάζει διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς και ζωής;

Τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή η προσπάθεια της ενσωμάτωσης του «διαφορετικού» γενικά γύρω μας και ειδικά στο χώρο της μόδας.

Η μόδα καλώς ή κακώς ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή πάνω σε όλους τους ανθρώπους και όταν λέω σε όλους, εννοώ σε όλους. Κάτι το οποίο από τη μια με χαροποιεί, γιατί επιτέλους προβάλλει ρεαλιστικά πρότυπα, το γνωστό σε όλους μας «diversity», κι από την άλλη με δυσαρεστεί, γιατί πιστεύω ότι αν δε κρυβόταν από πίσω του το μάρκετινγκ θα είχαμε συνειδητοποιήσει ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός ούτως ή άλλως και ότι το να ξεχωρίζεις σε κάνει απλά μοναδικό.

Δεν είμαι ο τύπος του «go with the flow» αλλά πιστεύω πως προβάλλοντας ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς συμβάλλεις στην εξέλιξη μιας υγιέστερης κοινωνίας σε όλους τους τομείς.

Πηγή: renatsan_photography

Ασχολείσαι απ’ ότι ξέρουμε με την ξιφασκία και το μπάσκετ. Πόσες ώρες αφιερώνεις στο κάθε άθλημα;

Το κάθε άθλημα έχει διαφορετικές συνθήκες και απαιτεί πολύ διαφορετική προπόνηση άρα και χρόνο. Στο μπάσκετ που είναι ομαδικό άθλημα αφιερώνω 3 ώρες σε καθημερινή βάση μαζί με την ομάδα μου. Η ξιφασκία αντιθέτως, επειδή προπονείσαι σόλο, έχει πολύ διαφορετικές απαιτήσεις. Σε περιόδους προετοιμασίας αγώνων οι προπονήσεις είναι σε καθημερινή βάση με όλη την ομάδα για αρκετές ώρες και άλλοτε 3 φορές εβδομαδιαίως για περίπου 3-4 ώρες.

Ποιες είναι οι θυσίες που έχεις κάνει για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο στον αθλητισμό;

Σε αυτό το επίπεδο του αθλητισμού έφτασα με προσπάθεια περισσότερο παρά με θυσίες. Μετά από τον τραυματισμό μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στο πρωταθλητισμό πολύ γρήγορα και εύκολα γιατί δεν έχουμε πολλούς ανάπηρους αθλητές και ως αθλήτρια από νεαρή ηλικία άρπαξα την ευκαιρία ώστε να ασχοληθώ ξανά με τον εθισμό μου, τα αθλήματα! Βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι την κατάλληλη στιγμή ώστε οι θυσίες που έκανα και κάνω να είναι ευχάριστες και δημιουργικές.

Εκτός από τον αθλητισμό, τι άλλο απολαμβάνεις να κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου;

Η μεγαλύτερη αγάπη μου είναι τα ταξίδια και προσπαθώ όσο μπορώ να ταξιδεύω για να παρατηρώ και να μαθαίνω νέα πράγματα και πολιτισμούς. Πολλές φορές αξιοποιώ τον ελεύθερο μου χρόνο κάνοντας water sports, καταδύσεις, εκδρομές και περνώντας χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Πηγή: the_naked_observer

Είναι στα σχέδια σου να πραγματοποιήσεις ομιλίες σαν motivational speaker ή να γράψεις ενδεχομένως βιβλίο για τη ζωή σου;

Έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω ομιλίες ως «motivational speaker» και ως trainer σε εταιρείες, σχολεία και είναι κάτι το οποίο λατρεύω. Δεν έχω στα άμεσα πλάνα μου να γράψω κάποιο βιβλίο ή αυτοβιογραφία αλλά δε σου κρύβω πως το έχω σκεφτεί ίσως σε μια μεγαλύτερη ηλικία που θα έχω μια πιο σφαιρική άποψη για τη ζωή.

Κάτι που πιστεύω ακράδαντα είναι πως το να μοιράζεσαι ένα προσωπικό βίωμα το οποίο συνήθως κρύβει και κάτι οδυνηρό μέσα του, δίνει θάρρος και μια άλλη οπτική σε πολλούς ανθρώπους. Και κάπως έτσι αρχίζουν και πέφτουν τα στερεότυπα, πολλά taboo, πολλές λάθος απόψεις και με γνώμονα τη γνώση, την εξέλιξη και πολλές φορές την προσωπική συμφιλίωση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πηγή: the_naked_observer

Παρατηρούμε ότι είσαι πολύ ενεργή στα social media. Τι μηνύματα λαμβάνεις από τον κόσμο;

Τα social media στις μέρες μας είναι το δυνατότερο μέσο εξάπλωσης μιας πληροφορίας, σωστής ή λάθος, κάτι το οποίο είναι καθαρά στη κρίση του κάθε ατόμου και της αρεσκείας του. Εκθέτω κομμάτια από την καθημερινότητά  μου, τόσα ώστε να μου επιτρέπει να έχω την ιδιωτικότητα που θέλω να έχω στην προσωπική μου ζωή. Οπότε, από τους περισσότερους ανθρώπους που με παρακολουθούν λαμβάνω μηνύματα θαυμασμού, ευχές, θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια στο να συνεχίσω να αποτελώ έμπνευση απλά και μόνο ζώντας τη ζωή μου και μοιράζοντας στιγμές μου στα social, χωρίς αυτό να απορρίπτει την ύπαρξη αρνητισμού σε μερικά από αυτά.

Πόσο κοντά πιστεύεις ότι είναι η Πολιτεία στα ΑμεΑ;

Όπως λέμε και με τους φίλους μου τα @cool_crips, η πολιτεία είναι τόσο κοντά μας ώστε να μη βλέπετε ανάπηρους στο δρόμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν ξυπνούσες αύριο και μπορούσες να περπατήσεις κανονικά, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες;

Αν μια μέρα άνοιγα τα μάτια μου και συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να χοροπηδάω στο κρεβάτι μου σαν τρελή όπως έκανα παιδί. Αλλά με μια δεύτερη σκέψη θα έπαιρνα το ποδήλατο μου και θα έκανα τη μεγαλύτερη βόλτα της ζωής μου, από το βουνό ως τη θάλασσα μέχρι να μη με ξανακρατούν τα πόδια μου.

Γνωρίζοντας κάποιος τη Jo, θα αισθανθεί σαν να στέκεται δίπλα του κάποιος δικός του άνθρωπος, αποφασισμένος να πει τη δική του αλήθεια με τόση ευγένεια. Έχοντας ως μότο ζωής της, την εξής φράση: “Αν θες το ουράνιο τόξο, θα πρέπει να ανεχτείς τη βροχή”, της ευχόμαστε οι καταιγίδες στη ζωή της να είναι μηδαμινές και η πληθώρα των χρωμάτων του ουράνιου τόξου να αντικατοπτρίζεται μόνο στο χαμόγελό της.

Πηγή: the_naked_observer

 

Μπορείτε να βρείτε τη Jo Kαλτσή και στο Instagram για περισσότερη έμπνευση και motivation!

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα