ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Γεωργία Νικοδήμου: Τα ολομέταξα φουλάρια και το πάθος για το ψηφιακό σχέδιο μόδας

Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μόδα;

Από μικρή ένιωθα πως ήθελα να ασχοληθώ με το κομμάτι της μόδας. Γύρω στο 2016 αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πατρών, αποφάσισα να πάω στο Λονδίνο για παρακολούθηση σεμιναρίων σχετικά με τη μόδα. Νόμιζα πως αυτό θα ήταν αρκετό.

Εκεί όμως κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να ασχοληθείς ολοκληρωτικά με αυτό που αγαπάς, να ξεκινήσεις από το μηδέν αποκτώντας τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές σχετικά με τη μόδα. Έτσι αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και να σπουδάσω σχέδιο μόδας. Εκεί ξεκίνησαν όλα. Εκεί κατάλαβα το πάθος μου και την αγάπη μου για το κομμάτι του digital design.

Γεωργία Νικοδήμου

Γεωργία Νικοδήμου

 

Από που εμπνέεσαι για τις δημιουργίες σου;

Έμπνευση μου είναι τα πάντα, αλλά για να γίνω πιο συγκεκριμένη, δεν εμπνέομαι τόσο από τη μόδα δηλαδή από μια επίδειξη μόδας. Εμπνέομαι από επίσκεψη μου σε μουσεία, από αγάλματα, πίνακες ή διάφορα αντικείμενα τέχνης, αφού η μόδα είναι τέχνη.

 

Γιατί προτίμησες το digital design?

(Χαίρομαι που μου γίνεται αυτή η ερώτηση). Από το πρώτο μάθημα Digital Design που είχαμε στη σχολή, ο δάσκαλος μας έδωσε σαν εργασία να κάνουμε ένα κολάζ στο Photoshop. Σε όλες τις εργασίες που είχα να κάνω, είτε αυτό ήταν ένα κολάζ, ένα outfit, είτε ένα print, το έκανα με ευκολία παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με αυτό το κομμάτι της μόδας.

Γεωργία Νικοδήμου

Ο δάσκαλος μου ο κ. Γκαραμέτσης ήταν αυτός που είδε κάτι σε μένα και με τον δικό του μοναδικό τρόπο με ώθησε στο να δουλεύω με περισσότερο πείσμα για να τελειοποιήσω τη δουλειά μου. Ήταν φειδωλός στις επιβραβεύσεις του με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί ως κίνητρο για μένα. Στο τέλος όμως, λίγο πριν τελειώσω τη σχολή, θυμάμαι ήταν τα τελευταία μαθήματα, τότε ήταν που μου είπε μπράβο, τότε ήταν που μου είπε ότι έχω ταλέντο και ότι δεν είναι επειδή μου έμαθε κάποια εργαλεία στο Photoshop αλλά επειδή είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου αβίαστα.

 

Τα φουλάρια σου είναι φτιαγμένα από 100% μετάξι. Έχεις σκοπό να δουλέψεις και άλλα υφάσματα;

Εννοείται πως έχω σκοπό να δουλέψω με πολλά είδη υφασμάτων και γιατί όχι στο μέλλον να πειραματιστώ και με άλλα αντικείμενα όπως είναι αυτά του εσωτερικού χώρου και διακόσμησης.

 

Έρχεσαι συχνά στην Ελλάδα; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για διακοπές;

Ζούσα Ελλάδα λόγω σπουδών. Ήμουνα Πάτρα 4 χρόνια και Αθήνα 2. Ταξιδεύω όσο μπορώ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως είναι το Λονδίνο. Η Ελλάδα όμως ήταν και θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Ένα μέρος που είχα πάει για διακοπές και δεν θα ξεχάσω είναι η Σκιάθος. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω επισκεφθεί πολλά νησιά στην Ελλάδα και θα ήθελα να το κάνω μέσα στα επόμενα χρόνια.

Γεωργία Νικοδήμου

 

Πώς προέκυψε η επετειακή συλλογή των φουλαριών για την Ελληνική Επανάσταση; Ξεχώρισες κάποιο από αυτά;

Η επετειακή συλλογή προέκυψε όταν η καθηγήτρια και αγαπημένη μου δασκάλα Αγάπη Τσακπίνογλου, η οποία γνώριζε τη δουλειά μου, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να ετοιμάσω μέσα σε μόνο λίγες μέρες, πολλά σχέδια για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μη γνωρίζοντας το λόγο, το θεώρησα ως μια πρόκληση για εμένα. Μέσα σε 2-3 μέρες της είχα στείλει πάνω από 20 σχέδια. Την επομένη, με ενημερώνει πως η Athens Voice έχει επιλέξει ένα από τα σχέδια μου για το εξώφυλλο του τεύχους.

Η κυρία Νενέλα και ο κύριος Φώτης ήταν αυτοί που με εμπιστεύτηκαν και επέλεξαν το σχέδιο μου. Χωρίς πολλές συστάσεις είδαν τη δουλειά μου και αυτό είναι που με έκανε χαρούμενη. Η εμπιστοσύνη που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι για αυτό που κάνω χωρίς να με γνωρίζουν. Από τα συλλεκτικά σχέδια της συλλογής που έκανα δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα γιατί όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους και για εμένα είναι όλα ξεχωριστά.

 

Γεωργία Νικοδήμου

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι ονειρεύεσαι για το brand σου;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να γνωρίσει και να αγαπήσει ο κόσμος τη δουλειά μου, να επεκταθώ στο εξωτερικό αλλά και να συνεργαστώ με ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο της μόδας.

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Γεωργία Νικοδήμου στο georgianicodemou.com και στο Instagram για περισσότερη μόδα και δημιουργίες.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2024
Diakopes Magazine

Ο απολυτος Χειμερινος Οδηγος για την Ελλαδα

Kυκλοφορεί στις 03/12 με το «Βήμα της Κυριακής»