ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Γκιώνα: Ανακαλύψτε το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας

Η Γκιώνα είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, έχει καθαρά αλπικό χαρακτήρα και διαθέτει τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, ιδανική για αναρριχητικές διαδρομές και ορειβασία.

Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Πυραμίδα σε υψόμετρο 2510μ. Κάτω από την μεγάλη ορθοπλαγιά, βρίσκεται το χωριό Συκιά, όπου η θέα των βράχων θα σας μαγέψει. Από εκεί ξεκινούν οι περιπατητικές διαδρομές.

Ο μύθος που συνοδεύει τη Γκιώνα

Το βουνό σύμφωνα με το μύθο, κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ασέληνον Όρος. Ο μύθος αφηγείται ένας βοσκός, ο Ενδυμίων, κατοικούσε σε μια σπηλιά του βουνού και η Σελήνη τον ερωτεύτηκε. Όμως κάθε φορά που τον συναντούσε, ο κόσμος έμενε χωρίς φεγγάρι. Η Σελήνη, μάλιστα, αδυνατώντας να αντέξει τη σκέψη της θνητής φύσης του Ενδυμίωνα, ζήτησε από το Δία να τον κάνει αθάνατο. Έτσι η Σελήνη θα μπορούσε να ζει τον έρωτά της κάθε νύχτα μαζί του.

αναρρίχηση, βουνό
Πηγή: Unsplash

 

Ανάβαση στο βουνό: Μια μοναδική εμπειρία

Για να φτάσετε στις κορυφές του βουνού, υπάρχουν διάφορες περιπατητικές διαδρομές, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας. Ένα μονοπάτι αρκετά πολυσύχναστο είναι το Λαζόρεμα. Η διαδρομή είναι σαφής μέχρι ένα σημείο. Έπειτα, συναντάται ένα απότομο ανέβασμα και παρόλο που δεν υπάρχει σηματοδότηση, μπορείτε να συνεχίσετε την ανάβαση μέχρι την κορυφή του Πύργου.

Η κλασική διαδρομή για να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή, την Πυραμίδα, ξεκινά από τον Κέδρο και μπαίνει στη Βαθειά Λάκκα. Αυτό είναι το πιο ασφαλές και εύκολο μονοπάτι για τη Βαθειά Λάκκα, απ’ όπου μπορείτε να συνεχίσετε για την Πυραμίδα.

 

Το μονοπάτι του Καραγιάννη

Το μονοπάτι φέρει το όνομα του Δημήτρη Καραγιάννη, ο οποίος το ανακάλυψε το 1990, καθώς έψαχνε εύκολους δρόμους να εξυπηρετούν τις αναβάσεις. Σήμερα, είναι μια από τις δημοφιλέστερες αναβατικές διαδρομές. Είναι σχετικά απαιτητική σε δεξιότητες και αντοχή και χρειάζεται μια σχετική εμπειρία στην αναρρίχηση και το σκαρφάλωμα. Η διαδρομή είναι αρκετά σαφής και πλήρως σηματοδοτημένη, με υπέροχη θέα στα Βαρδούσια.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Ψηλορείτης: Γνωρίστε το ιερό βουνό της Κρήτης

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"