ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Γνωρίστε τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Ε4 & Ε6

Τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Μεγάλων Αποστάσεων ( European Long Distance Paths) είναι μια δράση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων. Πρόκειται για ένα δίκτυο μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων που εκτείνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων χαρτογράφησε, διάνοιξε και συντηρεί τα μονοπάτια προκειμένου να γνωρίσουμε μέσω της πεζοπορίας, μοναδικά φυσικά τοπία, περιοχές με φυσικό και πολιτισμικό πλούτο και μέσα από αυτό να έρθουμε πιο κοντά στη φύση και στο περιβάλλον.

Ευρωπαϊκο μοτοπάτι, Ε4, Ε6
Πηγή: Unsplash

Οι διαδρομές είναι συνολικά 12 και φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα Ε. Έπειτα από προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, μέρη της Ελλάδας διασχίζουν σήμερα δύο από αυτά, το Ε4 και το Ε6.


Η Άνδρος ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία


Το μονοπάτι Ε4

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στη Φλώρινα. Πρόκειται για το μοναδικό μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρη τη χώρα και ο περιπατητής μπορεί να γνωρίσει μαγευτικά τοπία. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 11.000 χλμ. περίπου, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου τα 1.800 χλμ., ξεκινώντας από τη Φλώρινα και καταλήγοντας στη Ζάκρο. Διασχίζει τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο.

Ευρωπαϊκο μοτοπάτι, Ε4, Ε6
Πηγή: Pexels

Το μονοπάτι Ε6

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Σκανδιναβική χερσόνησο και συγκεκριμένα τη Φιλανδία και, διασχίζοντας κατακόρυφα την Ευρώπη, συνδέεται με την πόλη της Ηγουμενίτσας. Από εκεί καταλήγει και ολοκληρώνεται στη Σαμοθράκη. Έχει συνολικό μήκος περίπου 6.300 χλμ., με περισσότερα από 1.000 χλμ. να βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο. Διασχίζει τις χώρες Φιλανδία, Δανία, Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία και Ελλάδα.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Η πεζοπορία ως μια διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από τα μονοπάτια της Χίου

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα