ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
«Η Αρκαδία των Περιηγητών»: Παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του Δήμου Τρίπολης

Στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η Αρκαδία των Περιηγητών», του συγγραφέα κ. Βασίλη Καρδάση, σε έκδοση του Δήμου Τρίπολης.

Η Αρκαδία των Περιηγητών,  ένας τόμος-κόσμημα αποκαλύφθηκε σε μία λαμπρή εκδήλωση του Δήμου Τρίπολης στην Παλαιά Βουλή

Τον τόμο συνθέτουν 16 κείμενα περιηγητών, οι οποίοι ήρθαν στην Αρκαδία κατά το χρονικό διάστημα από τον 17ο ως τα μισά του 19ου αι. και “αποτύπωσαν” στα κείμενά τους σημαντικά ιστορικά τεκμήρια.

Αν αναλογισθεί κανείς τις δυσχέρειες για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού, λόγω της ανυπαρξίας -στις περισσότερες περιπτώσεις- έστω και στοιχειώδους οδικού δικτύου στην ορεινή Αρκαδία την εποχή εκείνη, αντιλαμβάνεται ότι το όλο εγχείρημα των περιηγητών ήταν ένα πραγματικό επίτευγμα.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του τόμου «Η Αρκαδία των Περιηγητών», που εξέδωσε το 2022 ο Δήμος Τρίπολης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Χάρη στην πολυσχιδή και, ταυτοχρόνως, πρωτοποριακή δραστηριότητα του Δήμου Τρίπολης, υπό την «καθοδήγηση» του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη, και μ’ επιμέλεια του κ. Βασίλη Καρδάση -στον οποίο συμπαραστάθηκαν, στο πλαίσιο μιας άκρως παραγωγικής συνεργασίας, ο κ. Ηλίας Κολοβός και ο κ. Ευάγγελος Κασσαβέτης- εκδόθηκε φέτος ο τόμος «Η Αρκαδία των Περιηγητών».

O πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρώην Υπουργός και Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρίπολης για την πρόσκληση και  έδωσε θερμά συγχαρητήρια τόσο στον δήμαρχο όσο και σε όλους τους συντελεστές. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στον φιλελληνισμό που αποτυπώνεται στις περιηγήσεις, καθώς και στα αποσπάσματα που αφορούσαν τα γεγονότα της Τριπολιτσάς.

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός και Καθηγητής κ. Γιώργος Σταθάκης, διατύπωσε τις παρατηρήσεις του σχετικά με τον τόμο και εστίασε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσταση της περιοχής σύμφωνα με τα κείμενα. Τέλος, ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Βασίλης Καρδάσης ευχαρίστησε τους ομιλητές και φυσικά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, που υποστήριξαν τόσο ένθερμα και έμπρακτα την προσπάθεια. Παράλληλα, ο συγγραφέας απέδωσε ευχαριστίες και στον Ηλία Κολοβό και στον Βαγγέλη Κασαβέτη.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Πηνελόπη Γαβρά.

 

Δείτε ακόμη στο Διακοπές:

Παξοί: Ο μαγικός προορισμός που γνωρίσαμε μέσα από το Maestro


Oι κορυφαίες δραστηριότητες για την εξόρμηση στην Αράχωβα

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα