ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Η Βαμβακού Λακωνίας έγινε το παράδειγμα της Αναγέννησης

Στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 903 μέτρων βρίσκεται από τον 15ο αιώνα η Βαμβακού Λακωνίας, η οποία αποτελεί ιδανικό ορεινό προορισμό για οικογένειες και παρέες. Οι ντόπιοι ανά τους αιώνες καταπιάστηκαν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Φυσικά, σημαντική ήταν η δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στους Βαλκανικούς πολέμους. Ωστόσο, τα κύματα μετανάστευσης που σημειώθηκαν στη χώρα μας στα τέλη του 19ου αιώνα δεν άφησαν τη Βαμβακού ανεπηρέαστη.


Εξόρμηση στον Πάρνωνα: Τα γύρω χωριά και όσα αξίζει να δείτε


Έτσι η Βαμβακού Λακωνίας έφτασε να έχει μονάχα 11 μόνιμους κατοίκους, πράγμα το οποίο η ομάδα του Vamvakou Revival ήρθε για να αλλάξει ριζικά.

Αυτή η ομάδα συστάθηκε το 2018 από νέους ανθρώπους που είχαν καταγωγή από το χωριό, με σκοπό την αναγέννηση του τόπου.

Η αναγέννηση που οραματίστηκαν σήμαινε από την μια: προσέλκυση επισκεπτών, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα, οργάνωση δραστηριοτήτων. Από την άλλη:  επιχειρηματικότητα, νέες θέσεις εργασίας, επένδυση στον αγροτουρισμό και στον αγροτικό τομέα. Αυτό το πολυδιάστατο εγχείρημα στήριξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς πέραν τής συνολικής αξίας του project, η Βαμβακού υπήρξε ο τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου.

Ποδηλασία στα μονοπάτια της Βαμβακούς.

Οι διαφορές είναι ήδη αισθητές στην Βαμβακού. Πρώτον, όσον αφορά τις υποδομές που βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεύτερον, σχετικά με τις τουριστικές παροχές. Οι κάτοικοι πλέον είναι περήφανοι για την ανακαίνιση του σχολείου του χωριού το οποίο μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο. Παράλληλα, οι τουριστικές παροχές εμπλουτίστηκαν και πέραν των υπηρεσιών εστίασης. Έτσι, όλοι οι επισκέπτες του χωριού έχουν τη δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, ορεινή ποδηλασία και περιήγηση με mini bus ή 4×4 μέσα στο δάσος.


Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την Ορεινή Ποδηλασία


Το στοίχημα της τηλεργασίας

Είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας να δουλεύετε στο Μάρκετινγκ, την Πληροφορική ή την Γραφιστική και το γραφείο σας να βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο σπίτι ενός ορεινού χωριού; Ίσως φαντάζει επιστημονική φαντασία για πολλούς αλλά για την καινοτόμο ομάδα της Βαμβακούς όχι. Μια από τις κύριες προτεραιότητες των ανθρώπων της Βαμβακούς είναι η ενδυνάμωση του χωριού με νέους κατοίκους. Έτσι, δημιούργησε υποδομές, όπως γρήγορο ίντερνετ και ειδικά εξοπλισμένοι χώροι ώστε να στηρίξει την τηλεργασία.

Η Βαμβακού έγινε το παράδειγμα που χρειάζεται  να ακολουθήσουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας. Απέδειξε περίτρανα πως οι φρέσκιες ιδέες είναι η βάση για να δοθεί ζωή σε τόπους που δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Την Κυριακή 14/4 μαζί με το "Βήμα της Κυριακής"