ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Ημέρα της Γης: Κορυφαίοι προορισμοί για φυσιολάτρες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, εντοπίζουμε τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας για φυσιολάτρες.

Η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στο ενδιαφέρον όλων για εναλλακτικές διακοπές, κοντά στη φύση, στην Ελλάδα μας κάνει να αναζητάμε συνεχώς νέους προορισμούς. Μέσα από μια τέτοια αναζήτηση, θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες, ανάλογα με το τι ψάχνετε. Από πλούσια δάση που κρύβουν εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα, σε λίμνες που αποτελούν σπάνιους υδροβιότοπους, τα μέρη που μας φέρνουν σε επαφή με το περιβάλλον είναι πολλά.


Αγροτουρισμός: 4 καταλύματα που προσφέρουν κάτι διαφορετικό


Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Άγιος Αχίλλειος: Το πανέμορφο νησί και ο οικισμός στην Μικρή Πρέσπα | Φωτό: Andreas Motsios/Unsplash

Η περιοχή όπου εκτείνεται κυρίως η Μικρή Πρέσπα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Ο μοναδικός υγρότοπος χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνής Συνθήκη Ραμσάρ ως «Διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος», το 1973. Φυσικά και οι δύο λίμνες ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000.

Στην περιοχή εντοπίζονται 1.400 είδη φυτών, 1200 είδη φτέρης, αλπικά λιβάδια σε υψ. 1.800 μ. και το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από αιωνόβιους κέδρους. Χάρη στους βιότοπους φιλοξενεί επίσης σπάνια είδη πανίδας, ερπετοπανίδας και ορνιθοπανίδας. Τα υγρά λιβάδια είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή ψαριών και αμφίβιων καθώς και για τη διατροφή πτηνών. Μάλιστα, οι Πρέσπες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής σπάνιων πτηνών, απειλούμενων προς εξαφάνιση.

Δέλτα του Έβρου

Η άγρια φύση του Δέλτα Έβρου στη Θράκη, προσφέρει το ιδανικό καταφύγιο για πάνω από 320 είδη πουλιών. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για την παρακολούθηση πτηνών. Αυτό οφείλεται στο ότι η περιοχή του Δέλτα βρίσκεται ακριβώς πάνω σ’ έναν από τους διαδρόμους μετακίνησης των πουλιών από τον Βορρά στον Νότο και αντίστροφα.

Έτσι, το σημείο είναι στάση για ένα μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών και από τις 3 ηπείρους. Μερικά από τα πουλιά που μπορεί να συναντήσετε είναι: ο κραυγαετός, η αετογερακίνα, ο μαυροπελαργός, η κοκκινολαιμόχηνα και το σπανιότερο πτηνό της Ευρώπης, που κινδυνεύει με εξαφάνιση, η λεπτομύτα.

Βάλια Κάλντα

Φωτό: Shutterstock

Ή αλλιώς, ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων – Γρεβενών, στα 1400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Η συνολική του έκταση φτάνει περίπου τα 69.000 στρέμματα, από τα οποία τα 35 χιλιάδες ανήκουν στη ζώνη προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας Natura 2000.

Αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά. Η κοιλάδα ενδείκνυται για υπέροχες διαδρομές ορεινής πεζοπορίας (trekking), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος πραγματικά να την εξερευνήσει.

Από τα αξιοσημείωτα φυσικά τοπία της Πίνδου είναι οι δυο όμορφες μικρές φυσικές λίμνες που βρίσκονται στα αλπικά λιβάδια της Φλέγγας. Οι δίδυμες λίμνες της Φλέγγας, σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρα, απέχουν η μια από την άλλη μόλις 100 μέτρα.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Φωτό: Unsplash

Ένας πραγματικά πολύτιμο κομμάτι της φυσικής ζωής της Ευρώπης είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην ήπειρο. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σημεία που είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και να κολυμπήσετε ή να κάνετε πεζοπορίες. Ακόμη, για όσους ψάχνουν το κάτι παραπάνω, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και το πρόγραμμα εθελοντισμού μέσω του οποίου μπορείτε να συμβάλετε στη προστασία του πάρκου.

Στον σπάνιο υδροβιότοπο της Κερκίνης

Φωτό: Shutterstock

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θεωρείται ένας από τους 10 Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο.  Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, γι’ αυτό είναι ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε το birdwatching.

Δείτε επίσης:

Βιωσιμότητα & τουρισμός: Η βόλτα στην Xenia και η συζήτησή μας με τον Ιωάννη Παππά


Αγροτουρισμός: 4 καταλύματα που προσφέρουν κάτι διαφορετικό

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα