ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Ιωάννινα: Μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης

Ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος τη Δωδώνης, βρίσκεται στη στενή κοιλάδα ανάμεσα στον Τόμαρο και τη Μανολιάσα. Αποτέλεσε σημαντικό χώρο λατρείας του Δία και της Διώνης. Σύμφωνα με την παράδοση η Δωδώνη ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια μαντείο, με σημαντικές αναφορές του στα ομηρικά έπη.

Το μαντείο

Σύμφωνα με έρευνες, το μαντείο της Δωδώνης, φαίνεται να ήταν ενεργό ήδη από την εποχή του Χαλκού και να φέρει τον τίτλο του αρχαιότερου μαντείου. Η πρώτη λατρεία φαίνεται πως ήταν της θεάς Γης ή κάποια γυναικείας θεότητας σχετικής με τη γονιμότητα. Αργότερα, επικράτησε η λατρεία του Δία, που εισήχθη από τους Σελλούς, φύλλο των Θεσπρωτών. Οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι προσέρχονταν στο μαντείο άνδρες και γυναίκες, αναζητώντας συμβουλές από το θεϊκό ζεύγος.

Στην αρχική του μορφή, το ιερό λειτουργούσε ως υπαίθριο, με τις τελετουργίες να πραγματοποιούνται γύρω από το Ιερό Δέντρο, που ήταν και η κατοικία του θεϊκού ζεύγους. Οι μάντεις έκαναν τις προβλέψεις με βάση τα διάφορα φυσικά φαινόμενα που συνέβαιναν γύρω από το ιερό δέντρο. Το μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα του χρόνου, παρόλα αυτά ο αρχαιολογικός χώρος έχει εξαιρετικής σημασίας μνημεία.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ο επισκέπτης συναντά αξιοθέατα σπουδαίας σημασίας όπως ευρήματα από το Ναό της Διώνης, το Ναό της Θέμιδας, το Ναό του Ηρακλή, το Ναό της Αφροδίτης, το Πρυτανείο, το Αρχαίο Στάδιο και το Βουλευτήριο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

epirus4allseasons (@epirus4allseasons)

Το αρχαίο θέατρο

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία είναι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, από το βασιλιά Πύρρο. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μέχρι σήμερα. Έχει χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων.


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| 10 μουσεία στην Αθήνα για βόλτα το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα