ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Κοζάνης

Η Κοζάνη είναι μια πανέμορφη ορεινή πόλη που ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, είναι ιδανική για αποδράσεις, ειδικά για τους Θεσσαλονικείς. Η περιοχή διαθέτει έναν μαγικό φυσικό πλούτο, με τους ορεινούς όγκους που την αγκαλιάζουν, τη πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη κοντινή λίμνη Πολυφύτου. Παράλληλα, αξιοσημείωτα είναι τα αξιοθέατα και η αρχιτεκτονική που θα θαυμάσετε στην πόλη.


Κρόκος Κοζάνης: Ο θησαυρός της ελληνικής γης


Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης (και Φυσικής Ιστορίας)

Σε ένα πανέµορφο κτήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο εξωτερικά υµνεί την παραδοσιακή µακεδονίτικη αρχιτεκτονική, στεγάζεται το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει σκοπό τη καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης μέσω της επαφής των επισκεπτών με ορισμένα είδη που είναι υπό εξαφάνιση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σύγχρονους κατοίκους των πόλεων, που δεν έχουν άμεσα βιώματα με τη φύση, να έρθουν σε επαφή με αυτή.

kozani_1-1024x625
Πηγή: Shutterstock

Η Αρχαιολογική – Ιστορική έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι και τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.). Παράλληλα, λειτουργεί λαογραφική έκθεση, πινακοθήκη, έκθεση γραμματοσήμων και ραδιοφώνων.

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με παρελθόν που ανάγεται στον 17ο αιώνα, η πορεία της ταυτίζεται µε εκείνη της πόλης της Κοζάνης και αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.

Περιλαµβάνει περισσότερα από 120.000 τεκµήρια, εκατοντάδες χειρόγραφα και κειµήλια που φτάνουν µέχρι και τον 11ο αιώνα, πάνω από 10.000 παλαίτυπα, φωτογραφική και αρχαιολογική συλλογή, πίνακες ζωγραφικής, τη βιβλιοθήκη Ψαριανού και συλλογή χαρτών.

Αρχοντικό Λασσάνη

Δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και είναι ένα διατηρητέο κτήριο-στολίδι του 1750, όπου έζησε ο λόγιος, πολιτικός, στενός συνεργάτης του Αλ. Υψηλάντη και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Λασσάνης.

Ο Γ. Λασσάνης συμμετείχε στο ξέσπασμα της επανάστασης στην Μολδοβλαχία και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους κατέλαβε υψηλά αξιώματα, όπως αυτό του υπουργού οικονομικών. 

Σήμερα στο αρχοντικό στεγάζεται η Δημοτική χαρτοθήκη Κοζάνης.

kozani_diakopes2
Πηγή: Shutterstock

Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα

Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο. Αξίζει να περάσετε και να το δείτε αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.

Αρχαιολογική Συλλογή

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, το Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, στεγάζεται η Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης.  Ανάμεσα στα εκθέματά της συμπεριλαμβάνονται ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Δείτε επίσης:

Κρόκος Κοζάνης: Ο θησαυρός της ελληνικής γης


Ποια είναι τα οινοποιεία που θα επισκεφθούμε στην Κοζάνη;

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα