ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Τα ιστορικά αξιοθέατα στα Καλάβρυτα που θα σας συγκινήσουν

Τα ιστορικά αξιοθέατα στα Καλάβρυτα προσφέρουν μια εκδρομή γεμάτη συγκίνηση και επαφή με το παρελθόν. Αξίζει να τα επισκεφθείτε.

Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στα Καλάβρυτα

Αυτός ο ιστορικός χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα.

Σ΄ αυτό το συμβολικό κτίριο έμελλε να ανοίξει η αυλαία και να παιχτεί η πρώτη πράξη του Καλαβρυτινού δράματος. Εδώ οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

Πληροφορίες: Ανδρέα Συγγρού 1-5, Καλάβρυτα 250 01 | 2692 023646

axaia_kalavrita1_diakopes2
Πηγη: Shutterstock

Good to Know:

  • Η Σφαγή των Καλαβρύτων (ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
  • Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκείνη την περίοδο εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά.

Σχετική επίσκεψη

είναι ο Τόπος Εκτέλεσης Καλαβρύτων. Στην Ράχη του Καπή, θα δείτε τον τόπο Εκτέλεσης των Καλαβρύτων. Εκεί, ένας τεράστιος σταυρός δεσπόζει στο πάνω μέρος του λόφου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dimitris Iliopoulos (@dim.iliop)

Ιερά & Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας

Η Αγία Λαύρα είναι η γνωστή σε όλους ιστορική μονή στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης .Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων.

Η Μονή Ιδρύθηκε το 961 μ.Χ.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Εκτός από τα άλλα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502.

Πληροφορίες: 2692 0 22363 | Website

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

Shutterstock

Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων. Θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα και κτίστηκε το 362 μ.Χ.

Μόλις φτάσετε εκεί η τοποθεσία της, ακριβώς δίπλα από τα βράχια, θα σας προκαλέσει δέος. Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αλλά και κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών. Ωστόσο, παρότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε.

Το Μουσείο της Μονής εκτός από τα σημαντικά κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης, διαθέτει ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, χειρόγραφα, πολύτιμους χρυσούς σταυρούς με Τίμιο Ξύλο, χαλκογραφίες, προσωπογραφίες, Ευαγγέλια σε περγαμηνές, το ωμοφόριο του Χρύσανθου Νοταρά, χρυσοκέντητους Επιτάφιους, αντιμήνσια, βυζαντινές εικόνες μεγάλης αξίας κ.α. Ακόμη, μεγάλης αξίας είναι και η βιβλιοθήκη της με περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων και πλήθος παλαιοτύπων.

Πληροφορίες: 2692024451

Δείτε επίσης:

Καστρί: Φθινοπωρινή απόδραση στο “Πήλιο” της Αρκαδίας


Εξόρμηση στον Πάρνωνα: Τα γύρω χωριά και όσα αξίζει να δείτε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα