ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Καλοσκοπή: Το μπαλκόνι της Γκιώνας που βιώνει την αναγέννησή του

Η Καλοσκοπή είναι ένα χωριό που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς της Γκιώνας και σε υψόμετρο 1100 μ. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το «Μπαλκόνι της Γκιώνας», γιατί προσφέρει μια εξαιρετική θέα στον επισκέπτη προς το λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το όρος Καλλίδρομο, δυτικά τα Βαρδούσια, βόρεια η Οίτη και νότια ο Παρνασσός.

Γκιωνα: Ανακαλυψτε το ψηλοτερο βουνο της Στερεας Ελλαδας | Φωτο: Unsplash

Η Καλοσκοπή ενδείκνυται για πεζοπορία, στα διαμορφωμένα μονοπάτια της περιοχής του ή στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, που διασχίζει τα βουνά της Ελλάδας ξεκινώντας από τα Πυρηναία, περνά από τις Άλπεις , την οροσειρά της Πίνδου, την Γκιώνα, τον Παρνασσό, τα βουνά της Πελοποννήσου και φθάνει μέχρι την Κρήτη.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

@_kaloskopirestart.org_

Η νέα ιστορία της Καλοσκοπής ξεκίνησε να γράφεται το 2019, όταν μία παρέα τεσσάρων φίλων ανακαίνισε το γήπεδο μπάσκετ του χωριού.


Η Βαμβακού Λακωνίας έγινε το παράδειγμα της Αναγέννησης


Έτσι, εμφανίστηκε η «Kaloskopi restart», όπως ονομάστηκε η Κοιν.Σ.Επ. που συστάθηκε, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα πιο οργανωμένα. Υπό την σκέπη της, εκτός από τις εκδηλώσεις πολιτισμού και καθαρισμού του δάσους και του χωριού, έχουν σηματοδοτηθεί πεζοπορικές διαδρομές -μεταξύ των οποίων το μεγάλο μονοπάτι προς την Πυραμίδα της Γκιώνας- και έχει αποκατασταθεί το μονοπάτι Κακοτράχη-Κεφαλόβρυσο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

@_kaloskopirestart.org_

Παράλληλα, ανακαινίστηκε η πλατεία και κατασκευάστηκαν σπιτάκια με ταΐστρες για τα αδέσποτα. Επιπλέον, έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις σε τοίχους του χωριού από ζωγράφους-αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ παράλληλα δωρίστηκε εξοπλισμός πρώτων βοηθειών και παρέχονται υπηρεσίες πολιτικής προστασίας από τα μέλη της ομάδας. Όλα αυτά, με δωρεές και εθελοντική εργασία.

Πρόκειται για μια πολύ αισιόδοξη κίνηση αναγέννησης ενός ορεινού χωριού, από αυτές που έχουμε ανάγκη να βλέπουμε, ώστε να ενθαρρύνονται όλοι να εξερευνούν μικρά ορεινά διαμαντάκια που μέχρι πρότινος ήταν ξεχασμένα.

Δείτε επίσης: 

Οίτη: Το βουνό των νερών και των λουλουδιών


Χειμερινοί προορισμοί με παιδιά: Οικογενειακές αποδράσεις για το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα