ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Καστρί: Φθινοπωρινή απόδραση στο “Πήλιο” της Αρκαδίας

Το Καστρί είναι ένα γραφικό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μ., και ανήκει στα λεγόμενα Καστριτοχώρια. Λόγω της φυσικής ομορφιάς της, η περιοχή γύρω από το Καστρί και τα Καστριτοχώρια έχει δίκαια χαρακτηριστεί ως το «Πήλιο της Αρκαδίας».

Το Καστρί αποτελείται από εφτά χωριά (Άγιος Νικόλαος ή Καστρί που θεωρείται το κεφαλοχώρι, Μεσορράχη, Ωριά, Νέα Χώρα, Έλατος, Περδικόβρυση και του Καράτουλα).

Στην περιοχή βρίσκεται και η Μονή Τίμιου Προδρόμου, ενώ επίσης την διατρέχει ο ποταμός Τάνος. Πρόκειται, λοιπόν, για μια από τις εκατοντάδες επιλογές που μας προσφέρει η Πελοπόννησος για τις φετινές φθινοπωρινές μας αποδράσεις.


Η Τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Peloponnese: Greece beyond the obvious”


Η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου

Η Ιερά Μονή Τίμιου Προδρόμου Αρκαδίας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι, χτισμένο σε κοντινή απόσταση από το Καστρί και την Περδικόβρυση. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κυνουρίας. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, τον 8ο αιώνα.


Εκδρομή στη Μονή Παναγίας Σουμελά: Μια ξεχωριστή εξόρμηση


Κατά την Επανάσταση του 1821, το μοναστήρι, λόγω της απρόσιτης του θέσης, χρησίμευσε ως ορμητήριο εναντίον των Τούρκων, ως στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού. Τον Μάϊο του 1821, οι μοναχοί συμμετείχαν ενεργά στις μάχες των Δολιανών και των Βερβένων.

Το 1826, ο Ιμπραήμ Πασάς πολιόρκησε 2 φορές την μονή, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τάνου, καθιστώντας την απρόσιτη.

DIAKOPES_DASOS
Πηγή: Unsplash

Τι θα κάνουμε στο χωριό

Το χωριό διαθέτει όμορφη πλατεία και αρκετά γραφικά σοκάκια, τα οποία μας οδηγούν στα παραδοσιακά, πετρόκτιστα σπίτια. Στην πλατεία μπορεί κανείς να γευτεί μοναδικά παραδοσιακά πιάτα ή να πιει τον καφέ του σε ένα από τα καφενεία απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τον Πάρνωνα. Αναζητήστε οπωσδήποτε τα φρέσκα κάστανα που βγάζει η γύρω περιοχή!

Το κεδρόδασος

Στα highlights της εκδρομής αυτής στο Καστρί είναι φυσικά το περίφημο κεδρόδασος, στο οποίο από το 2007 λειτουργεί και κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο θα προσεγγίσετε σε κοντινή απόσταση από το χωριό.

Δείτε επίσης:

Εξόρμηση στον Πάρνωνα: Τα γύρω χωριά και όσα αξίζει να δείτε


Οι καλύτεροι φθινοπωρινοί προορισμοί στην Πελοπόννησο

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα