ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Καθαρά Δευτέρα: Εσείς τι γνωρίζετε για το έθιμο του χαρταετού;

Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που ξυπνά σίγουρα τις παιδικές μας αναμνήσεις. Την Καθαρά Δευτέρα, πριν ή μετά το παραδοσιακό τραπέζι, κάθε οικογένεια αφιερώνει λίγο χρόνο να πετάξει τον δικό της χαρταετό. Ο ουρανός γεμίζει χαρταετούς με διάφορα χρώματα, σχέδια και παιχνιδιάρικες ουρές.

Από που προέρχεται το έθιμο του χαρταετού;

Σύμφωνα με την ιστορία, το έθιμο φαίνεται να ξεκινά από τους ανατολικούς λαούς και συγκεκριμένα από την Κίνα. Εκεί, ο πρώτος χαρταετός πέταξε γύρω στο 200 π.Χ. Τότε, οι χαρταετοί κατασκευάζονταν από μετάξι και μπαμπού. Ήδη από την Αρχαία Κίνα, ο χαρταετός συμβόλιζε την επιθυμία του ανθρώπου να έρθει κοντά στο Θεό.

Έτσι οι πιστοί, στόλιζαν τους χαρταετούς, προσεύχονταν και ευελπιστούσαν να πετάξουν ψηλά, όσο γίνεται πιο κοντά στο Θεό. Extra tip: Οι Ινδοί πετούσαν τους χαρταετούς σε μια τεράστια γιορτή για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

χαρταετός, καθαρά δευτέρα
Πηγη: Unsplash

Στην χριστιανική παράδοση, ο χαρταετός έχει παρόμοια συμβολική αξία. Την Καθαρά Δευτέρα, με την έναρξη της Σαρακοστής και της νηστείας, οι χριστιανοί επιδιώκουν την ανύψωση της ψυχής και του πνεύματός τους. Ο χαρταετός κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο και χαρτί και συνήθως το σχήμα του είναι εξάγωνο.

Ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε ανά τα χρόνια και για πιο πρακτικούς σκοπούς. Αποκορύφωμα αποτελεί το διάσημο πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος το 1752 διαπίστωσε τον ηλεκτρικό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, κατασκευάζοντας το γνωστό σε όλους μας αλεξικέραυνο.


Κούλουμα στην Αθήνα: Λόφοι και οάσεις πρασίνου που θα πετάξουμε χαρταετό


 

Ο χαρταετός μας

Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, σε παραθαλάσσια και ορεινά μέρη, οι χαρταετοί στολίζουν τον ουρανό την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, ενώ πολλές οικογένειες επιλέγουν να κατασκευάσουν μόνοι τους τον χαρταετό τους. Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και μπορείτε να ζωγραφίσετε και να στολίσετε τον χαρταετό σας όπως επιθυμείτε. Φροντίστε όμως να είναι ελαφρύς ώστε να καταφέρει να πετάξει.

Unsplash

Επίσης, τα παιδιά πρέπει να πετούν τον χαρταετό πάντα με τη συνοδεία γονέα και να είναι αρκετά προσεκτικοί με το σκοινί του χαρταετού, καθώς και με τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους με άνεση και κατά προτίμηση χωρίς σύρματα.


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Τι κάνει τις Απόκριες στην Κοζάνη τόσο ξεχωριστές;

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

100 Ιεροι τοποι της Ορθοδοξιας στην Ελλαδα, τους οποιους αξιζει να επισκεφθειτε τουλαχιστον μια φορα στη ζωη σας

Από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα περίπτερα