ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Κέρκυρα: Μια μοναδική περιήγηση στην Παλιά Πόλη

Μια κοσμοπολίτισσα με βενετσιάνικες, γαλλικές και ιταλικές επιρροές, η Κέρκυρα, αποτελεί ένα από τους διασημότερους προορισμούς της Ελλάδας.

Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες από τα διάσημα καντούνια – τα στενά σοκάκια της πόλης – τις καμάρες, τα παλιά σπίτια και τις εκκλησίες. Η Παλιά Πόλη είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Μάλιστα όλη η παλιά πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το 2007.

Κέρκυρα, παλιά πόλη, UNESCO
Πηγή: Shutterstock

 

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Από την πλατεία Σπιανάδα θα ξεκινήσει η περιήγησή σας στην Παλιά Πόλη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και διατηρεί ζωντανή την ιστορική κληρονομιά του νησιού. Σήμερα, η κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο συνάντησης επισκεπτών και ντόπιων. Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό «spianare» (ισοπεδώνω), όταν το 1576, οι Βενετοί κατεδάφισαν τα σπίτια με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας.

Ο διάσημος πεζόδρομος, το Λιστόν, αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού. Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες από τις εντυπωσιακές αψιδωτές καμάρες και τα βενετσιάνικα φανάρια. Το κτίσμα ανηγέρθη το 1807 στα πρότυπα της παριζιάνικης Rue di Rivoli, από τους Γάλλους.

Το Καμπιέλλο ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κέρκυρας. Είναι η παλαιότερη συνοικία της Κέρκυρας και θα σας φέρει εικόνες από άλλη εποχή. Οι εντυπωσιακές καμάρες, τα στενά σοκάκια και η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα ατμοσφαρικό σκηνικό με αύρα από νότια Ιταλία. Ανακαλύψτε τα κρυμμένα café.


Η τέχνη της Κερκυραϊκής κουζίνας | Όσα πρέπει να δοκιμάσετε στο νησί


Τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, το παλαιό και το νέο, οριοθετούν την Παλιά Πόλη. Το Παλαιό Φρούριο, η Φορτέτσα, όπως ονομάζεται, είναι χτισμένο πάνω σε λόφο και υπήρξε το πρώτο ζωτικής σημασίας φρούριο του νησιού. Από εκεί θα απολαύσετε πανοραμική θέα στη Σπινιάδα και το Λιστόν. Το Νέο Φρούριο πρόκειται για κτίσμα ενετικής κατασκευής. Στην πύλη του θα δείτε μέχρι και σήμερα το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.

Πηγή: Shutterstock

Η εντυπωσιακή πλατεία Δημαρχείου αποτέλεσε κοινωνικό και πνευματικό κέντρο των Βενετσιάνων. Η πολιτισμική κληρονομιά αποτυπώνεται στα κτίρια της: Η Λότζια, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο και το θέατρο του San Giacomo, το πρώτο λυρικό θέατρο της Ανατολής.

Τέλος, ένα από δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το Κανόνι. Εδώ θα συναντήσετε σημαντικά μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως την Παλαιόπολη, και θα απολαύσετε τη θεά προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας καθώς και το διάσημο Ποντικονήσι.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα