ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Κήποι: Εξερεύνηση και δραστηριότητες στην καρδιά του Ζαγορίου

Χτισμένο σε υψόμετρο 800μ., στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, όλους τους μήνες του χρόνου.

Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτη τη γραφικότητα και τη ζαγορίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι ανθισμένοι κήποι και οι όμορφες, περιποιημένες αυλές των σπιτιών, που σίγουρα θα παρατηρήσετε κατά την περιήγησή σας.  Μέσα από το χωριό περνάει και ο Μπαγιώτικος ποταμός, παραπόταμος του Βίκου, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της πλούσιας βλάστησης του χωριού.

 

Μια βόλτα στο χωριό θα σας πείσει

Οι πέτρινες βρύσες και τα καλντερίμια, το καταπράσινο τοπίο που το αγκαλιάζει, οι φιλόξενοι κάτοικοι είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα που θα σας κερδίσουν στο χωριό.

Κάντε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην αυλή του οποίου δεσπόζει το ψηλό καμπαναριό με το ρολόι και επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο Αγάπιου Τόλη, για να γνωρίσετε λίγο καλύτερα τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής. Εκεί θα δείτε κάποια οικιακά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι του χωριού.


City break: 3 προορισμοί που θα σας αναζωογονήσουν


Εξερευνήστε μερικά από τα ομορφότερα γεφύρια του Ζαγορίου

Οι Κήποι προσφέρονται για υπέροχες εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχουν εύκολη πρόσβαση σε μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της Ηπείρου. Το γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη βρίσκετε ακριβώς πριν την είσοδο σας στο χωριό, στην έξοδο της χαράδρας Βικάκη.

Επίσης, οι λάτρεις της πεζοπορίας συνήθως επιλέγουν να περπατήσουν μέχρι το γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου, το οποίο συναντάται ανάμεσα στους οικισμούς Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι. Εκεί υπάρχει και μια σπηλιά, γνωστή ως σπηλιά του Νταβέλη. Σύμφωνα με το μύθο, ο διάσημος ληστής βρήκε κάποτε καταφύγιο (19ο αιώνα), όταν καταδιωκόταν από τους Τούρκους στρατιώτες.

Τέλος, μοναδικό αξιοθέατο αποτελεί το εντυπωσιακό τρίξωτο γεφύρι του Καλογερικού ή Πλακίδα. Η κατασκευή του παραπέμπει λίγο σε κινούμενη κάμπια. Αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τέχνης του παρελθόντος.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ

| Αρίστη Ιωαννίνων: Μια ακόμη έκπληξη στα Ζαγοροχώρια

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καρναβαλι Κερκυρα Ξανθη Ρεθυμνο Πατρα

Από την Πέμπτη 15/2 στα περίπτερα