ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Λειβαδίτης: Ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Ξάνθης, ο καταρράκτης Λειβαδίτης ή Τραχωνίου – όπως αλλιώς ονομάζεται – είναι καλά κρυμμένος μέσα σε μια όαση πρασίνου. Στους πρόποδες του όρους Κούλα, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, σε ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της φύσης και της εξερεύνησης.

 

Πώς θα φτάσετε

Αν και διοικητικά ανήκει στο νομό Δράμας, για να τον επισκεφθείτε η πρόσβαση είναι πιο εύκολη από τη Ξάνθη. Θα κατευθυνθείτε προς τη Σταυρούπολη και θα ξεκινήσετε την πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από την έξοδο του χωριού Λειβαδίτης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων, και διασχίζει ένα μαγευτικό δάσος από οξιές, φλαμουριές και πλούσια βλάστηση. Υπάρχει σηματοδότηση που είναι αρκετά βοηθητική.

Για να προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να κάνετε κατάβαση σε απότομη πλαγιά, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για ξεκούραση και πινακίδες με αναφορές στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Δάσος Σταυρούπολη
Πηγή: Shutterstock

Φθινοπωρινή απόδραση στα αξιοθέατα της ορεινής Σταυρούπολης


Το θέαμα φυσικά θα σας αποζημιώσει, μιας και ο καταρράκτης είναι από μόνος του ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Το φυσικό τοπίο που τον αγκαλιάζει απογειώνει την ομορφιά του, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, με τα νερά του να πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων.

 

Τοπίο βγαλμένο από παραμύθι

Σύμφωνα με το μύθο οι Ναϊάδες, αρχαίες νύμφες, κατοικούσαν στις πηγές του καταρράκτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση οι νεράιδες λούζονταν στα νερά του και ύφαιναν στις σπηλιές του, σε πέτρινους αργαλειούς. Χόρευαν οι Σάτυροι στους διονυσιακούς ρυθμούς και στα δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και ανθρώπους.

 


Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Καταρράκτης Άρτας: Το χωριό με τους εντυπωσιακούς «Δίδυμους καταρράκτες»

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

Καλοκαίρι 2024: Περισσότεροι από 150 προορισμοί της Ελλάδας

Κυκλοφορεί στα περίπτερα