ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Λεωνίδιο: Ένα οδοιπορικό στον παραδοσιακό οικισμό της Αρκαδίας

Το Λεωνίδιο είναι ένας εντυπωσιακός προορισμός χτισμένος στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους και κάτω από το βουνό του Πάρνωνα. Συνδυάζει μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα και είναι ιδανικό για εξόρμηση όλες τις εποχές του χρόνου.

Σήμα κατατεθέν είναι ο επιβλητικός κόκκινος βράχος που δεσπόζει πάνω από το χωριό και θα κερδίσει την προσοχή σας όσο πλησιάζετε στον οικισμό. Το Λεωνίδιο έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και μια περιήγηση ανάμεσα στα αρχοντικά σπιτάκια καταφέρνει να σας ταξιδέψει για λίγο στο χρόνο.


Αναρρίχηση: Τα οφέλη του αθλήματος σε παιδιά & μεγάλους


Περπατώντας στα σοκάκια του οικισμού θα τραβήξουν την προσοχή σας τα παραδοσιακά αρχοντικά, που μοιάζουν με πύργους. Κάποια διατηρητέα αρχοντικά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Πύργος του Τσικαλιώτη, ο Πύργος Νούφρη και το αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη.

Επισκεφθείτε επίσης τη Μονή Έλωνα, ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Σε απόσταση 17 χλμ. από τον οικισμό, η Μονή κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Ένας εναλλακτικός χειμερινός προορισμός

Το Λεωνίδιο αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό. Το καλοκαίρι αποτελεί ιδανικό μέρος για εξορμήσεις στα γύρω χωριά αλλά και στις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Μάλιστα, το προτιμούν πολλές οικογένειες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας στο Λεωνίδιο με μικρές αποδράσεις στην Πλάκα – το επίνειο της πόλης, στον Άγιο Κοσμά και στη Μονεμβασιά.

Βέβαια, το Λεωνίδιο είναι κάπως συνδεδεμένο με το Πάσχα. Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο, οι κάτοικοι του οικισμού, αναβιώνουν το έθιμο με τα αερόστατα. Την ώρα της Ανάστασης δεκάδες φωτεινά αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες.

Λεωνίδιο
Πηγή: Unsplash

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας χειμερινός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στην περιοχή το Φεστιβάλ Αναρρίχησης. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν αναρριχητές από όλο τον κόσμο και έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Λεωνίδιο
Πηγή: Unsplash

 

Φεστιβάλ Μελιτζάνας

Στην περιοχή ευδοκιμεί η τσακωνική μελιτζάνα, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να γευτείτε σε κάποιο από τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής. Φημισμένο είναι και το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει.

Μελιτζάνα
Πηγή: Unsplash

Ένα επίσης πρωτοποριακό φεστιβάλ που θα βρείτε στο Λεωνίδιο, είναι το Μελιτζάζζ.  Ναι, καλά διαβάσατε! Κάθε καλοκαίρι, μια ολόκληρη εβδομάδα, η πόλη γιορτάζει. Γαστρονομία και μουσική συνδυάζονται και προσφέρουν μια μοναδική γιορτή.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Ανδρίτσαινα: Ένας ιδανικός προορισμός για μονοήμερη απόδραση

ΝΕΟ ΜΗΝΙΑIΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα